Belém jöttek, mégis fizetek

2014.01.20. 11:15

Tisztelt Biztosításdoktor!

Múlt héten belém szaladt egy autó, miközben én álltam az úton balra indexelve. Hátsó ajtóm, lökhárítóm bánta. Betétlapot kitöltöttük, felelősségét elismerte. Ma reggel a KÖBE kárszakértője közölte, hogy mivel elmúlt az autó 6 éves, ezért leszámolja belőle az avulást és mivel a hátsó ajtó már javítva volt, ezért csak az 50 %-át fizeti ki a biztosító. Ez azt jelenti, hogy nekem 110 ezer Ft-ot kell kicsengetnem azért, mert valaki összetörte az autómat. Véleményem szerint azért fizeti az autós társadalom a kötelező biztosítást, hogy ha másnak kárt okoz, akkor ne az elszenvedő félnek kelljen fizetnie. Én még egyik biztosítótól sem hallottam, hogy vigyázzak, mert ha kárt okozok, akkor a másik félnek is fizetnie kell. Ha tudok róla, akkor eldönthetem, hogy autóba ülök és vállalom a kockázatát, hogy ha belém jönnek, akkor fizetnem kell, vagy eladom az autót. Lehet valamit tenni vagy térdre imához?

Válaszát előre is köszönöm! Hajni

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján történő kárrendezéskor a hatályos törvényi szabályozás értelmében a biztosítónak a káridőponti és nem pótlási értéken kell megtérítenie a helyreállítás költségét. Mivel az Ön gépjárművének hátsó ajtaja már korábbi előzménysérülés miatt javításra került, ezért gyári új alkatrésszel történő pótlásának teljes költségét a biztosítótársaság a fent említettek értelmében nem vállalhatja magára. Önnek lehetősége van a gépjárművet után gyártott vagy bontott alkatrésszel helyreállítatni, mert így az előzménysérülésből és az avultatásból eredő árkülönbség nagymértékben csökkenthető ill. megszüntethető. Javaslom kérjen a gépjármű helyreállítására vonatkozó - említett alkatrészek felhasználásával készített - árajánlatot gépjárműjavítással foglalkozó szerviztől, és ennek ismeretében tud dönteni a további lépéseket illetően.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.