Baleset felelősségbiztosítás nélkül

2014.02.17. 14:59

Tisztelt Biztosításdoktor!

A tegnapi napon másodállásomban vezettem egy KIA kisteherautót, sajnos a Hungária körúton történt egy koccanásos balesetünk. A KIA nem az enyém sőt még a főnököm át sem íratta (csak az adásvételi van meg amit állítólag át kell íratni 15 napon belül) tehát a régi tulaj nevén futott a felmondott biztosítás. (Az ő nevére töltöttük ki a betétlapot is) Én voltam a hibás, de kiderült hogy az autón nincs érvényes biztosítás, mert közben azt a Posta biztosító felmondta. (Ez is egy kérdésem hogy a biztosító milyen okokból mondhatja fel a biztosítást?) Másik kérdésem, hogy ilyenkor ki fizeti meg az okozott kárt, mert ugyan én a sofőr voltam az okozó de nem tudtam hogy nincs biztosítás az autón. Kitől lehet ilyenkor behajtani a kár összegét? Ráadásul feketén dolgoztam a másodállásban nem is voltam bejelentve. Ja és kölcsönadási szerződést akar velem íratni utólag! Mintha nem melóba mentünk volna hanem kölcsön kértem volna tőle az autót, pedig együtt mentünk dolgozni! Eléggé kusza számomra az ügy:(

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel Henrik.

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést a tulajdonjog átruházási / adás-vételi / szerződésen szereplő dátumtól kell megkötni, a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzésre kerülő új üzembentartónak. A régi biztosítás ezen időponttól hatályát veszti, a fent leírt indokok alapján. Azt nem tudom, hogy az említett biztosító miért mondta fel a szerződést, de véleményem szerint nem felmondásról, hanem érdekmúlással történő törlésről van szó mivel a biztosító a rendelkezésére bocsátott adás-vételi szerződés alapján törölte a régi üzembentartó nevéről a szerződést. Az okozott kárért a felelősség a gépjármű új üzembentartóját terheli, tehát az okozott kárt a vétlen fél számára a MABISZ kifizeti, majd értesítést küld a kifizetett kártérítési összegről és kéri annak visszafizetését a gépjármű biztosítatlanságára történő hivatkozással. Ön mint a gépjárművet vezető személy csak ha szabálysértési eljárás indult Ön ellen a közlekedési hatóság által, ezen határozat alapján vonható felelősségre.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.