2014.04.29. 09:08

Tisztelt Biztosításdoktor!

Szeretném a szakmai segítségét kérni egy gépjármű biztosítási üggyel kapcsolatban. A káresemény dióhéjban: Egy közeli ismerősöm saját hibájából összetörte a gépjárművét, amit a jogszabályok által meghatározott módon bejelentett és szemléztetett a casco biztosítása alapján. A kárszámítás és a kárszakértő szemle utáni véleményezése alapján a gépjármű totál, de legalább gazdasági totálkáros. A szakszerű megjavíttatása igen kétséges és költséges.

Mivel a gépjármű az ismerősöm munkavégzéséhez elengedhetetlenül szükséges, ezért kénytelen volt egy másik, ugyanazon kategóriába tartozó gépkocsit beszerezni.

A kérdés: Ebben az esetben a megvásárolt gépkocsi átíratási költségét is (eredetvizsga, átírási illeték, új forgalmi és törzskönyv kiállítása) a biztosítás terhére lehet elszámolni (kárszakértő is ajánlotta ezt a lehetőséget). A biztosítási törvény mely passzusa rendelkezik erről jogszabályról, vagy rendeletről? Előre is köszönöm hozzáértő segítségét:

Üdvözlettel: Ny. L. K.

Tisztelt Érdeklődő!

A casco biztosítási szerződés a vagyonbiztosítások csoportjába tartozó direkt biztosítási termék, tehát a saját hibás károk fedezetére szolgál a választott önrészesedés levonása utáni helyreállítási költséget téríti meg az ügyfél részére.

Az Ön által említett bérgépjármű kárigényre csak amennyiben a szerződés rendelkezik ilyen szolgáltatási elemet tartalmazó kiegészítő kockázati fedezettel akkor nyújt térítést a szerződés.

Az Ön által hivatkozott átírási ktg. térítése,munkábajáráshoz szükséges bérgépjármű térítés csak a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás alapján károsult félként elszenvedett baleset esetén mint járulékos kárigény téríthető.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.