2014.04.30. 14:16

Tisztelt Horváth László Úr!

Az alábbi problémámmal kapcsolatban kérném szakértő véleményét:

Az elmúlt héten családon belül ajándékozással lett egy korábban szépen felújított 40 éves veterán autó tulajdonjoga átírva, és az átírással egy időben ideiglenesen ki is lett vonva a forgalomból. Az autón 2009 végéig volt műszaki vizsga és KGFB, mert addig használatban is volt.

Azóta leponyvázva állt a garázsban. Mivel már akkor tudvalevő volt, hogy egy jó darabig nem lesz ismét vizsgáztatva, ezért a KGFB 2010 évtől nem lett rá tovább fizetve, ami nemfizetés miatt meg is szűnt. De mindezt anélkül, hogy a biztosítás szüneteltetése kérve lett volna, vagy az autó ideiglenesen ki lett volna vonva a forgalomból. Ezért a gépjárműadó továbbra is befizetésre került rá minden évben. A mostani átíratás során kaptuk a felvilágosítást, hogy mindez hiba volt, mert a későbbi vizsgáztatás utáni forgalomba helyezéskor valószínűleg visszamenőleg ki kell majd fizetni az elmaradt KGFB díjait. Sőt szóba került erre az időszakra szóló napi 300 Ft-os díj (, vagy büntetés?) megfizetése is.

A kérdésem, hogy a fent említett utólagos fizetési kötelezettségek valóban lehetségesek? Ha igen, akkor ez kit terhel majd? Az új, vagy a régi tulajdonost?

Amennyiben a régi tulajdonost terheli, úgy mi történik akkor, ha ő időközben majd elhalálozik? A családtagoknak kell fizetni? (A régi tulaj a 92. életévében van, így a valószínűsített elhalálozás sajnos reális lehetőség.)

Mi lenne a legolcsóbb megoldás a mulasztásra? Ajánlották, hogy esetleg az új tulajdonos kivonás ellenére kössön KGFB-t és kérje annak szüneteltetését. Várom mielőbbi válaszát.

Köszönettel és tisztelettel: Róbert

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelőséggbiztosítási szerződést szabályzó törvényi rendelkezés értelmében a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartót terheli a gépjármű tulajdonjogának megszerzésének dátumától a gfb. szerződés megkötése és díjjal történő fedezetben tartása. Mivel azonban az átírást követően a gépjármű forgalomból kivonása megtörtént,ezért a gépjármű forgalmi engedélyének másolatát, amelyben rögzítve van a forgalomból kivonás ténye az átírtáshoz kötött gfb. szerződést kezelő biztosítótársaság részére bocsássa rendelkezésre. A gépjármű új tulajdonosát, üzembentartóját nem terheli fizetési kötelezettség a korábbi forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartót által - felhalmozott - fizetendő fedezetlenségi díj vonatkozásában.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.