Lehet alkudozni a kárszakértővel?

2014.05.12. 11:47

Tisztelt Biztosításdoktor!

Figyelmetlenségből kárt okoztam a saját (Renault Laguna kombi) autómban. Nekitolattam a kerítésnek egy meredek bejárón, összetörött a lökhárító, a csomagtérajtó és a szélvédő valamint a jobb hátsó lámpa. Mióta megvásároltam az autót van rajta casco biztosításom ezért másnap bejelentettem a kárigényemet a biztosítónál.

Felkeresett a kárszakértő, találkoztunk, készséges volt, mondtam, hogy az autót nem tudom és nem is akarom szakszervízbe vinni mert a munkám során elengedhetetlen a mindennapi használata, és nem bízom egy szakszervízben sem. Van a családnak megbízható szerelője aki hétvégén is dolgozik, és ezért egyezségi kifizetést szeretnék kérni. Azt mondta rendben, de hozzátette, hogy gyári új alkatrészek árával számol és az egyezségi összeg kb. fele a számlás javításénak. Rábólintottam.

Az autón hitel van a Budapest Autófinanszírozási Zrt.-nél, van náluk egy lehetőség miszerint 500 ezer forint alatti kifizetésig nem kell engedélyt kérni a kárkifizetésre. A kárszakértő szerint a felmérésnél, ebbe az összegbe belefértem volna. Cserére vette a csomagtér ajtót, az üveget, a vészhárítót, a vészhárító toldatot, a vészhárító merevítőt és a lámpát.

Tájékozódási szándékkal befáradtam egy Renault szakszervízbe ahol alvázszám alapján készségesen elmondták, hogy ezeknek az alkatrészeknek újonnan összesen bruttó 594 ezer forint az ára + fényezés és szerelési költség kb még 120 ezer forint. Másnap viszont megkeresett a kárszakértő telefonon, az ő számolása szerint a számla nélküli, tehát egyezségi kárösszeg 735 ezer forintra jött ki, amiből ha levonjuk a 100 ezres önrészemet akkor is több mint az 500 ezer, ezért fáradjak be a bankba engedélyért és ebből mindenképp számlás javíttatás lesz szakszervízben.

A legnagyobb probléma ott van hogy mindezidő alatt én már különböző bontókból és magánszemélyektől nekiálltam összevásárolni az alkatrészeket, elutaztam értük, hogy minél hamarabb készen legyen a gépjárművem. Most itt állok egy törött autóval, 140 ezer forint értékű bontott alkatrésszel természetesen számlák nélkül, és egy 100 ezer forintos önrésszel a nyakamban és úgyfest nincs más választásom minthogy szakszervízbe vigyem az autót. Érdemes nekiállni alkudozni a kárszakértővel, hogy vigye lejjebb az árat vagy ezzel csak azt kockáztatom, hogy feljelent?

Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tamás

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a kárszakértő által kiszámolt és egyezségi ajánlatban rendelkezésre bocsátott kártérítési összegről szóló dokumentumot küldje el az illetékes hitelintézet részére, és kérje egyedi hozzájárásukat,engedélyüket a gépjármű ezen összegből történő helyreállításához. A gépjármű helyreállítását követően a bank által megbízott független igazságügyi szakértő ellenőrizheti a gépjármű helyreállításának minőségét, megtörténtét, amelyet jegyzőkönyvben a bank részére továbbítva, a hitelintézet engedélyt ad a biztosítótársaság részére a kártérítési összeg Ön vagy a meghatalmazott javító részére történő kifizetésére.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.