2014.08.04. 13:59

Kedves Biztosításdoktor!

A családunkban az idei évben április 1.-én történt egy személyi sérülés nélküli baleset, a vétkes fél a rendőrség jogerős határozata alapján az egyik családtagom. Az üggyel kapcsolatban a biztosító által küldött tájékoztatás szerint a vétlen félnek kb. 580e Ft-ot fizettek ki kártérítésként. Július elején érkezett egy levél egy ügyvédtől a vétlen fél képviseletében, aki kb. 350 000 Ft-os kártérítésre tart igényt mondván hogy nagyjából 100 napi kiesést okozott neki a baleset, amíg nem tudta a saját autóját használni a vállalkozásához, s mindez napi 3500 Ft-ba került neki. Két kérdésem van ezzel kapcsolatban:

1. Van-e jogalapja ennek az igénynek az új Ptk. alapján (erre hivatkozik a levél)? A KGFB törvény nem terjed ki ilyen kártérítési igényekre?

2. Amennyiben van, úgy a vétlen félnek milyen kötelezettsége lett volna a kárenyhítéssel kapcsolatban? Véleményem szerint indokolatlanul hosszú ideig használt bérautót, hiszen bármilyen jellegű javítást el lehet végezni ennél sokkal rövidebb időn belül.

Köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében a károsult ügyvédje által felett kérdésekre nem Önnek kell válaszolnia, hanem a gépjármű felelősségbiztosítási szerződését kezelő biztosítótársaság kárügyintézőjének hiszen a jelzett igények a járulékos kárigények kategóriájába tartoznak, amelyek közvetlenül a baleset kapcsán a gépjármű sérülésének következtében merültek fel. Kérem az illetékes biztosítótársaság kárügyintézőjét tájékoztassa az ügyfél igényeiről. Az ügyvéd urat pedig arról, hogy ezen igényekkel közvetlenül az Ön biztosítójához fordulhat.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.