Két autó, egy biztosított

2015.03.05. 15:29

Tisztelt Biztosításdoktor,

azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz mi a teendő az alábbi esetben, illetve normál eljárásnak minősül, ha a biztosító nem ismertetett okok miatt, de három hét eljárási időre hivatkozva, nem rendezi az okozott kart.

Az ügyintéző elmondása miatt, lakcím azonosság miatt meg kell vizsgálniuk az esetet. - nem is értem miért. Történetünk a következő, én a párom parkoló autójának ütköztem kiálláskor, az ő autójában nem tartózkodott senki. A párom autójában szerencsétlenségünkre komolyabb kar keletkezett meg a hűtővize is elfolyt, az én autómról néhány centiméternyi felületen sérült meg a fényezés.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mire számíthatunk és mit kellene tenni az előírások, jogszabályok szerint a biztosítónak ilyen esetben, ha a károsult és károkozó férj és feleség ? - természetesen mindkét autón van kötelező biztosítás, casco csak a károkozó autóján (enyémen)

Nagyon örülnék ha  rendezne feleségem autójában okozott kart, mert a javítattást időközben elvégeztük, és mar az is bőven elég gondod okozott, hogy a második autót nélkülöznünk kellett.

Illetve teorikusan mi a helyzet abban az esetben ha egy személy két autót birtokol és ergo egyszemélyben ő a károsult és károkozó, ilyenkor az egyik kötelező biztosítására rendezhető a másik autóban okozott kar? Előre is halasan köszönöm a válaszát!

Tisztelettel, Németh László

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírások alapján szerződésen belüli károkozásról beszélünk hiszen a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás csak harmadik személynek okozott kár esettén téríti meg a sérülés helyreállítási költségét, a jelenleg érvényes törvényi szabályozás értelmében.

Tehát csak abban az esetben térít, ha másnak szerződésen kívül álló személynek / idegen / okozunk káreseményt. Amennyiben egy személy birtokában van két gépjármű legyen szó magán vagy jogi személyről, ezen személy által fizetett gfb. szerződésre kártérítés nem fizethető. Természetesen a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság részletesen tájékoztatni fogja Önöket a fent leírtakról.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.