Záróvonalon keresztül előzött, nekem jött

2015.04.07. 10:50

Egy hónapja történt egy balesetem, a kapubeállóról tolattam le, jobb oldali sávból megadták az elsőbbséget, hogy kitudjak fordulni, a (távolabbi) bal oldali sávból nem érkezett gépjármű. Viszont mikor tolattam, a jobb oldali sávból záróvonalon át kielőzte azt a személygépjárművet, amely megadta nekem az elsőbbséget és koccant a két gépjármű.

Az elsőnek érkező rendőrök azt mondták, hogy 100 %-ban én vagyok a hibás, mivel én álltam ki a kapubejáróról és nekem kellett volna „kellően” körülnézni. Pedig én nem is számíthattam arra, hogy majd egy szabálytalanul érkező gépjármű az ellenkező sávból előzésbe kezd. Ráadásul ő teljesen jól láthatta az én kikanyarodási szándékomat.

A másodiknak érkező rendőrök (helyszínelők) már mindkettőnket hibásnak találta, majd „feljelentéssel” fenyegetőzött, annak érdekében, hogy egyezzünk meg. A másik gépjármű vezetőjét azért vonta felelősségre, mivel nem kikerülte az álló autót, hanem nagyobb sebességgel kielőzte.

Ezek alapján végül elismerte a másik autós a felelősséget, de a biztosító mégsem fizet a következőre hivatkozva: „Az Ön gépjárműve kapubejáróból elindulva, tolatást végezve csatlakozott a forgalomba. A KRESZ 24. §. (1) pontja – amely az elindulás szabályait tartalmazza – értelmében az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni. Fentiek alapján a kár az XXX-000 forgalmi rendszámú gépjármű felelősségbiztosításának terhére nem rendezhető.”

Tisztelt Érdeklődő!

A kárrendezésben illetékes biztosítótársaság hivatkozása hibás ugyanis Ön leírása szerint mindent megtett a forgalomba történő biztonságos bekapcsolódás érdekében - leírása szerint erre,a közvetlen közelében közlekedő autóstársaktól a lehetőséget megkapta, azonban azzal nem lehet számolni, hogy egy forgalmi okból megálló gépjárművet ZÁRÓVONALON megelőző nagysebességű gépjármű ütközik Önnel ez egyszerűen kivédhetetlen.

Javaslom jogorvoslatért forduljon az illetékes biztosítótársasághoz felülvizsgálatot kérve - a részemre leírtak alapján - a felelősség kérdésében, igényének érvényesítéséhez jogi segítséget is kérhet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.