2015.06.26. 07:47

Tisztelt Biztosításdoktor!

Múlt héten egy balesetem volt ami a következőképpen zajlott.

Autómmal 3 sávos úton (lakott területen belül) haladtam a piros lámpa felé. Amikor észleltem hogy a sáv amiben tartózkodom jobbra tart úgy döntöttem eggyel balra azaz középre sorolok. Miután már a középső sávban haladtam (kb. 10 métert) egy a bal oldali sorban álló autónak a holtterében voltam aki lendületesen készült sávot váltani szintén középre, de mivel nem vett észre engem ezért az autójának jobb elejével eltalálta az én autóm bal hátsó ajtóját. Kár kb. 250 ezer Ft. A baleset után megkérdeztem, elismeri-e a hibáját a válasz nem volt, így rendőrt hívtunk.

A kiérkező rendőr meghallgatta mindkét felet, majd a jegyzőkönyvben így határozott:

A bal oldali sávban haladó autó sávot váltott középre majd miután már a sávban volt félig, ezután én megérkeztem a jobb oldali sávból ahonnan középre soroltam és megelőztem jobbról egy épp sávot váltó autót, és rosszul mértem fel a helyzetet ezért sávváltás közben ráhúztam a kormányom, tehát én vagyok a károkozó. Sajnos helyszínelés nem volt.

A jegyzőkönyv felvételénél a rendőr figyelmeztetett, hogy engem károkozónak vesz fel. Mikor megkérdeztem miért ezt a választ kaptam "nem én állítom, hanem a kresz". Majd hozzátette hogy későbbi eljárás folyamán majd tehetek panaszt, hogyha szeretnék. Kérdésem a következő lenne:

Van-e értelme a friss sérülésemmel már most elmennem egy kárszakértőhöz aki a sérülések nyomából megállapíthatja, hogy az eset úgy történt valójában ahogy azt én állítom? Sajnos nem tudom mikor lesz a rendőrség részéről kárszakértői vélemény (ha lesz egyáltalán?). De úgy gondolom rendkívül fontos, hogy az én autóm hátsó ajtaján gumi nyomok találhatóak ami semmiképp sem kerülhetett volna oda, akkor hogyha én bevágtam volna jobbról egy sávot váltó autó elé. Vannak fényképeim amik a baleset után néhány perccel készültek. Ezek lehetnek perdöntőek?

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján a rendőrségi eljárás hibás döntéssel zárult a helyszínen, amely ellen javaslom már most tegyen panaszt az eljáró rendőr kapitányságon, kérve az utólagos rendőrségi helyszínelést, a gépjárművén található sérülések alapján ez az Ön állítását igazolhatja.

Szükség esetén a készített képeket is / másolatban/ a rendőrség rendelkezésére bocsáthatja a könnyebb jogalapi döntés / felelősség / kérdésének helyes megállapításához a szereplők balesetben betöltött szerepének tisztázása céljából.

A károkozó - figyelmetlen sávváltó - gépjármű kötelező felelősség biztosítójánál tegyen bejelentést az Ön kárának megtérítése céljából. A saját biztosítótársaságánál érdeklődhet az okozó gépjármű biztosítójának nevéről és elérhetőségéről ahol a bejelentést megteheti.

Üdvözlettel: Horváth László

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.