Mennyi idő alatt évül el a bónusz?

2015. április 21., 11:47 Módosítva: 2015.04.21 11:47
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

2014-ben volt egy kisebb koccanásom, beleszaladtam az előttem hirtelen fékező autóba, ezért az idei bonus-malus besorolásom M02. Az lenne a kérdésem, hogy ha édesapám nevére átíratjuk az autót mint üzembentartó (tizedére csökkentve ezzel a biztosítási költségeket) elévül-e bizonyos idő után ez a kedvezőtlen fokozat ha saját névre szeretnék autót vásárolni?

Segítségét előre is köszönöm! Péter

Tiszttelt Érdeklődő!

Hivatkozással levelére a megszerzett bonusz - malusz fokozat elévülési ideje a az üzembentartó váltás napjától számított két év, amennyiben ezen időszak alatt az Ön nevére nem történik gépjármű kötelező felelősség biztosítási szerződés kötés.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Még sosem jöttek belém, tudatlan vagyok

2015. április 16., 14:01 Módosítva: 2015.04.17 15:01
2

Üdvözlöm,

Sajnos 1 órával ezelőtt belém jöttek hátulról. Álltam. Indexeltem, balra szerettem volna bekanyarodni, mikor hátulról belém jöttek. A jobb hátulját kapta el eltört a lámpa, a lökhárító a csomagtérajtónál kb egy egy centis hézag keletkezett, valamint a tankajtó környéke gyűrődött. A másik sofőr elismerte vétkességét, ezt fel is tüntette a betétlapon.

Az autóm egy 1995-ös F Astra, azonban a lökhárító nem gyári volt. Egy ritka Irmscher lökhárító volt rajta ami jóval nagyobb értékű mint a gyári. Mire lehet ilyenkor számítani? Még sosem jöttek belém, így teljesen tudatlan vagyok.

Egyáltalán mire számíthatok a káromat, teljesen kifizeti a biztosító? A nagyobb értékű lökhárítómat figyelembe fogják venni, ami teljesen tropa lett? Köszönöm a segítséget, hálás vagyok bármilyen tanácsért.

Tisztelt Érdeklődő!

A balesetben sérült gépjármű kárfelvételekor kérem jelezze a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság által küldött kárszakértőnek a gépjármű széria felszereltségén túlmutató nagyobb értékű lökhárítóval volt a gépjármű felszerelve. Amennyiben ezen alkatrész dokumentációjával számlájával is rendelkezik annak másolatát szinté bocsássa a szákértő rendelkezésére.

A káresemény rendezése a másik / károkozó/ fél gépjármű kötelező felelősségbiztosítása, felelősségvállalási nyilatkozata alapján fog történni. Az illetékes biztosítótársaság kárügyintézője tájékoztatni fogja Önt az esetlegesen még rendezéshez szükséges benyújtandó dokumentumokról.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Szél csapta az ajtót az autónak

2015. április 14., 09:15 Módosítva: 2015.04.14 09:15
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

A mai nap délutánján igen kellemetlen esemény történt velem. A munkahelyen céges autóparkolójában álló személygépkocsinkba való beszálláskor a szél kikapta a kezemből a vezető oldali ajtót és a mellettem álló autó ajtajának csapta. Mindketten szemtanúk voltunk, felelősségem természetesen azonnal elismertem.

Sajnálatos módon a másik autó ajtaján egy pici darabon le is pattant a festék. Azzal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy az említett esetben rendezhető-e a vétlen autó javítása kötelező felelősség biztosítás keretein belül ? Várom megtisztelő válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt káresemény az üzemeltetés megkezdésének minősül mert a gépjármű forgalomba történő bekapcsolódásához szükséges intézkedés közben történt a káresemény ezért, mint ilyen a felelősségi körbe tartozik - kivéve az utas által kinyitott gépjármű ajtót - és az Ön gépjármű felelősségbiztosítási szerződése alapján térítendő káreseménynek számít.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Tolatáskor koccantam, mit fizetek?

2015. április 9., 16:52 Módosítva: 2015.04.09 16:52
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Minap történt egy kisebb baleset velem, neki tolattam a mögöttem álló autónak ami egy SMART ForTwo 2002 évjáratú gépkocsi. Abba a csodás helyzetben vagyok, hogy a barátom vezette az én autómat. Barátomnak érvényes jogosítvánnyal rendelkezik de nincs a nevén gépjármű.

A kárt elismerjük 2 db elem sérült vétlen sofőr autójában. Arra lennék kíváncsi, hogy engem így mi érint, mint a gépjármű tulajdonosa, és azt, hogy a barátomat ez hogyan érinti ez az affér.

Tisztelettel: Zsolt

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben a barátja mint írta érvényes jogosítvánnyal rendelkezett a baleset időpontjában és Ön kölcsönadta neki a gépkocsit használatra, semmilyen egyéb követelésre nem kell a barátjának számítania.

A károsult gépjárművének sérülését az Ön gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződése alapján rendezi az illetékes biztosítótársaság, az okozott kár következményeként két bonusz fokozatot, fog visszalépni a biztosítási évfordulótól a szerződése, amennyiben a biztosítótársaság által küldött kifizetés értesítő alapján nem dönt az okozott kár visszafizetésén, mert ebben az esetben tehermentesíthető a gfb. szerződése és bonusz fokozata érintetlen marad. A károkozó baráttal a saját gépjárművében keletkezett káreseményt lehetősége van megtéríttetni, akár polgári peres eljárás alapján is.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Záróvonalon keresztül előzött, nekem jött

2015. április 7., 10:50 Módosítva: 2015.04.07 10:50
1

Egy hónapja történt egy balesetem, a kapubeállóról tolattam le, jobb oldali sávból megadták az elsőbbséget, hogy kitudjak fordulni, a (távolabbi) bal oldali sávból nem érkezett gépjármű. Viszont mikor tolattam, a jobb oldali sávból záróvonalon át kielőzte azt a személygépjárművet, amely megadta nekem az elsőbbséget és koccant a két gépjármű.

Az elsőnek érkező rendőrök azt mondták, hogy 100 %-ban én vagyok a hibás, mivel én álltam ki a kapubejáróról és nekem kellett volna „kellően” körülnézni. Pedig én nem is számíthattam arra, hogy majd egy szabálytalanul érkező gépjármű az ellenkező sávból előzésbe kezd. Ráadásul ő teljesen jól láthatta az én kikanyarodási szándékomat.

A másodiknak érkező rendőrök (helyszínelők) már mindkettőnket hibásnak találta, majd „feljelentéssel” fenyegetőzött, annak érdekében, hogy egyezzünk meg. A másik gépjármű vezetőjét azért vonta felelősségre, mivel nem kikerülte az álló autót, hanem nagyobb sebességgel kielőzte.

Ezek alapján végül elismerte a másik autós a felelősséget, de a biztosító mégsem fizet a következőre hivatkozva: „Az Ön gépjárműve kapubejáróból elindulva, tolatást végezve csatlakozott a forgalomba. A KRESZ 24. §. (1) pontja – amely az elindulás szabályait tartalmazza – értelmében az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni. Fentiek alapján a kár az XXX-000 forgalmi rendszámú gépjármű felelősségbiztosításának terhére nem rendezhető.”

Tisztelt Érdeklődő!

A kárrendezésben illetékes biztosítótársaság hivatkozása hibás ugyanis Ön leírása szerint mindent megtett a forgalomba történő biztonságos bekapcsolódás érdekében - leírása szerint erre,a közvetlen közelében közlekedő autóstársaktól a lehetőséget megkapta, azonban azzal nem lehet számolni, hogy egy forgalmi okból megálló gépjárművet ZÁRÓVONALON megelőző nagysebességű gépjármű ütközik Önnel ez egyszerűen kivédhetetlen.

Javaslom jogorvoslatért forduljon az illetékes biztosítótársasághoz felülvizsgálatot kérve - a részemre leírtak alapján - a felelősség kérdésében, igényének érvényesítéséhez jogi segítséget is kérhet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Meghúztam egy kocsit, mit tegyek?

2015. április 2., 14:19 Módosítva: 2015.04.03 18:16
10

Üdvözlöm!

Olyan problémám lenne, hogy Németországban élünk kint és a minap véletlenül parkolás közben meghúztam egy másik autót. Mivel megijedtem, eljöttem a helyszínről. Fogalmam sincs, hogy látta-e bárki is.

Most mit tegyek? Várhatok feljelentést, hogy ha valaki látta a rendszámomat? Az autó magyar rendszámos és idekint még sosem állítottak meg a rendőrök és semmi gondunk nem volt. De így most lehet, hogy ha feljelentek akkor keresni fognak?

Tisztelt Érdeklődő!

A legjobb megoldás ha nem várja meg a feljelentést, hanem visszamegy a helyszínre és megpróbálja a gépjármű tulajdonosát megkeresni és baleseti bejelentő vagy kárbejelentő kitöltésével esetegesen amennyiben nem kívánja biztosítóját bevonni egyezségi megállapodással készpénzben rendezheti az okozott káreseményt.

Amennyiben nem jár sikerrel lehetséges, a feljelentés miatti bírság kiszabása Önnel szemben, cserbenhagyás miatt.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Meghúzták a kocsit

2015. március 29., 10:13 Módosítva: 2015.03.30 14:54
54

Tisztelt Biztosításdoktor!

Gépkocsinkat a házunk előtti parkolóban meghúzták. A mellettünk parkoló Mazdás "hölgy" nem tudott elsőre kiállni, ezért lendületből még egyszer megpróbálta és így sikerült. Az autó hátsó lökhárítója illetve egy oldalelem bánta. Mindezt a feleségem az ablakból látta, de mire leért a "hölgy" elhúzott. A kárt utólag nem hajlandó elismerni, holott az ő autóján is vannak a dolognak nyomai. Külön a feleségemen kívül tanú nincs. A károkozó a házunkban lakik, tehát elérhető.

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján a kár bekövetkezésére van tanú hiszen az Ön felesége látta a káreseményt. Amennyiben a hölgy nem hajlandó elismerni a káreseményt Ön utólagos rendőrségi feljelentéssel élhet, valamint kérem forduljon saját biztosítójához ahol rendelkezésre bocsátják a károkozó rendszáma alapján az ő biztosítójának a nevét ahol bejelentését megteheti, felesége tanúnyilatkozatot tehet, valamint a biztosítótársaság kárszakértője együttes helyszíni szemle alkalmával meggyőződhet a baleset bekövetkezéséről és a sérülések mértékéről.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Elévülhet a kárigény?

2015. március 24., 10:28 Módosítva: 2015.03.24 10:28
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az esetem röviden: 2013.06.01-én vétlen áldozat voltam egy autóbalesetben, ahol gazdasági totálkárnak nyílvánították a kocsit. A biztosító mindent kifizetett az előírtaknak megfelelően, a "roncsot" megtartottam és elkezdtem felújíttatást.

Úgy hozta az élet, hogy 2014.02.05-én mégis értékesítettem az autót, sérülten. Mostanra jutottam el oda, hogy az eladott autó helyett vegyek egy másikat. Élhetek-e ennyi idő után is kárigénnyel és kérhetem-e a biztosítót az átírási költségek megtérítésére?

Segítségét előre is köszönöm! Köszönettel: Imre

Tisztelt Érdeklődő!

A jelenleg hatályos törvényi szabályozás értelmében a dologi károk vonatkozásában 3 év az elévülési idő, tehát az Ön által említett, új gépjármű forgalomba helyezési költségeit kérheti biztosítójától. Részletes tájékoztatásért kérem forduljon a biztosítótársaság kárügyintézőjéhez. Felhívom a figyelmét azonban, hogy a biztosítótársaság csak azonos kategóriájú gépjármű forgalomba helyezési költségéig térít.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Az érdeklődő összetörte a próbaúton

2015. március 22., 08:15 Módosítva: 2015.03.22 08:17
2

Tiszteletem!

Az utolsó téli héten egy érdeklődő próbaúton volt (velem együtt) a Renault Trafic kisbuszommal. Ő vezetett és egy enyhe kanyarban egy szűk, csak egy nyomsávra szűkülő úton nekicsúsztunk a velünk szemben már állóra fékezett Opel Astrába.

Kérdésem az lenne, ebben az esetben hogyan alakulnak a biztosítási viszonyok, ki tudok e jönni a dologból kár nélkül. Az én autómon csak a lökhárító sérült, de az Opel eleje csúnyán összetört, a hűtő is sérült, és eléggé csúnyán nézett ki az eleje. Előre is köszönöm a tanácsát.

Tisztelettel: Sándor.

Tisztelt Érdeklődő!

Mivel az Ön gépjárművét - gondolom érvényes - vezetői engedéllyel próbálta ki az érdeklődő, ezért azt gondolom, hogy az okozott kárt az Ön gépjármű kötelező felelősségbiztosítása alapján a biztosítója rendezni fogja.

A gépjárművében keletkezett kárt amennyiben rendelkezik casco biztosítással annak terhére rendeztetheti,ha nem akkor a gépjárművet vezető személy tartozik a kár megtérítésével Önnek.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Üzembentartóból tulajdonos

2015. március 19., 11:15 Módosítva: 2015.03.19 11:15
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy 97-es E36-os BMW üzembentartója vagyok jelenleg (természetesen hivatalosan). Tehát az én nevemen van a biztosítás.

Terveim szerint megvásárolom a gépjárművet, ezért felmerült bennem a kérdés, hogy szükséges-e új kötelező biztosítást kötnöm a gépjárműre. Némi plusz információ, hogy a jelenlegi biztosításomban (vagy az alkuszcég, vagy a biztosító hibájából) tulajdonosként vagyok feltüntetve, pedig az általam csatolt forgalmi másolatból egyértelműen kiderül, hogy üzembentartó vagyok.

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Isu

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján nem szükséges új gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést kötnie, mert csak tulajdonjog átruházás történik, tehát a gépjármű üzembentartójában nem történik változás csak a törzskönyvvel tulajdonjogot szerez a gépjárműre.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Meghúzták az autómat, mit tehetek?

2015. március 17., 11:13 Módosítva: 2015.03.17 11:13
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

A mai napon, miután végeztem az iskolában, arra lettem figyelmes, hogy az autón egy felelőtlen ajtónyitásból származó sérülés található. Reggel amikor leparkoltam, a feltehetőleg a kárt okozó autó már bent állt a parkolóban így tudom az autó pontos típusát és színét is. Ebben az esetben van-e olyan lehetőség amivel megoldható lenne az én problémám? Valamilyen módon kérhető kártérítés akár a tulajdonostól akár az autó biztosítójától?

Tisztelt Érdeklődő!

A részemre leírtakból nem tudom megítélni, melyik oldalon és ki nyitotta Önre a gépkocsi ajtaját. Javaslom a gépjármű tulajdonosának ( üzemben tartójának ) előzetes megkeresését, és a káresemény körülményeinek tisztázását. Amennyiben az Okozó jármű kiléte ismeretlen marad amennyiben rendelkezik casco biztosítással ezen módozat terhére rendeztethető a káresemény.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Kigyulladt a szomszéd autó

2015. március 11., 15:46 Módosítva: 2015.03.11 15:46
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy közterületen lévő parkolóban szabályosan parkoltam. A mellettem kb 1.5 méterre parkoló autó tisztázatlan körülmények között kigyulladt és teljesen kiégett. Tűzoltók oltották végül el. Az én autómban is jelentős kár keletkezett. A helyszínre rendőrség és tűzoltóság is kivonult. Mindkét autón kötelező biztosítás volt.

Kérdésem Önhöz az lenne, mi ilyenkor a teendő, milyen irányba induljak el, ki téríti meg a káromat. Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel, K. Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésre bocsátott leírás alapján a másik gépjármű kötelező felelősségbiztosítása alapján ezen káresemény nem téríthető, mert nem üzemeltetés közben következett be a káresemény.

A körülményeket részletesen leírva mégis azt javaslom tegyen bejelentést a másik gépjármű kötelező felelősségbiztosításának terhére, mert a biztosítótársaság a jogalap vizsgálat elvégzése után tud érdemi nyilatkozattal szolgálni és a gépjármű sérülései is rögzítésre kerülnek.

Amennyiben rendelkezik casco biztosítási szerződéssel ezen módozat terhére rendezhető előzetesen a káresemény.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Bennhagyhatom-e a kocsiba a forgalmit?

2015. március 10., 10:03 Módosítva: 2015.03.10 10:03
6

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az lenne a kérdésem, hogy esetleges lopáskár esetén akkor is fizet-e a CASCO biztosítás, ha az autó ellopásakor a forgalmi az autóban volt, vagy ez lehet-e akadálya a kárrendezésnek (mint pl. ha nem tudjuk bemutatni az autóhoz bejelentett számú kulcsot)? Mivel többen is használjuk az autót felváltva a családban, amíg nem lehet egy második igazolólapot kérni a forgalmiról, sajnos nem látunk más megoldást, mint az autóban tartani a forgalmit - ezért a kérdés.

Előre is köszönöm a segítséget,

Tisztelt Érdeklődő!

A levelére válaszolva a gépjármű utasterében nem célszerű a forgalmi engedélyt tartani, azért sem mert a gépjármű eltulajdonításakor azt eredeti példányban, a gépkocsi szintén eredeti kulcsaival együtt le kell adni a biztosítótársaság részére.

Ezen okmány valamint a gépjármű összes eredeti kulcsára vonatkozó szabályzást megtalálja a casco biztosítás kötésekor kézhez kapott biztosítási feltételekben a fent említettekre vonatkozó kárbejelentési kitételeknél.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Két autó, egy biztosított

2015. március 5., 15:29 Módosítva: 2015.03.05 15:29
1

Tisztelt Biztosításdoktor,

azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz mi a teendő az alábbi esetben, illetve normál eljárásnak minősül, ha a biztosító nem ismertetett okok miatt, de három hét eljárási időre hivatkozva, nem rendezi az okozott kart.

Az ügyintéző elmondása miatt, lakcím azonosság miatt meg kell vizsgálniuk az esetet. - nem is értem miért. Történetünk a következő, én a párom parkoló autójának ütköztem kiálláskor, az ő autójában nem tartózkodott senki. A párom autójában szerencsétlenségünkre komolyabb kar keletkezett meg a hűtővize is elfolyt, az én autómról néhány centiméternyi felületen sérült meg a fényezés.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mire számíthatunk és mit kellene tenni az előírások, jogszabályok szerint a biztosítónak ilyen esetben, ha a károsult és károkozó férj és feleség ? - természetesen mindkét autón van kötelező biztosítás, casco csak a károkozó autóján (enyémen)

Nagyon örülnék ha  rendezne feleségem autójában okozott kart, mert a javítattást időközben elvégeztük, és mar az is bőven elég gondod okozott, hogy a második autót nélkülöznünk kellett.

Illetve teorikusan mi a helyzet abban az esetben ha egy személy két autót birtokol és ergo egyszemélyben ő a károsult és károkozó, ilyenkor az egyik kötelező biztosítására rendezhető a másik autóban okozott kar? Előre is halasan köszönöm a válaszát!

Tisztelettel, Németh László

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírások alapján szerződésen belüli károkozásról beszélünk hiszen a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás csak harmadik személynek okozott kár esettén téríti meg a sérülés helyreállítási költségét, a jelenleg érvényes törvényi szabályozás értelmében.

Tehát csak abban az esetben térít, ha másnak szerződésen kívül álló személynek / idegen / okozunk káreseményt. Amennyiben egy személy birtokában van két gépjármű legyen szó magán vagy jogi személyről, ezen személy által fizetett gfb. szerződésre kártérítés nem fizethető. Természetesen a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság részletesen tájékoztatni fogja Önöket a fent leírtakról.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Elemi károk bejelentése

2015. március 3., 10:51 Módosítva: 2015.03.03 10:51
1

Üdvözlöm!

Minap kisvárosi társasházunk garázsfeljáróján parkoltam (A garázs tulajdonosának engedélyével, ugyanis a parkolóban nem volt hely) és reggelre egy méretes jégtábla némi hóval kísérve rácsúszott a tetőről a lent parkoló autómra, berepesztve ezzel a szélvédőt illetve behorpasztva a motorháztetőt.

A társasház közös képviselője elismerte, és a háznak van biztosítása is. Ilyen esetben kihez és milyen dokumentumokkal kell fordulnom kárbejelntési igényemmel?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a társasház közös képviselője által aláírt felelősségvállalási nyilatkozatta - amely tartalmazza a biztosítási szerződés kötvényszámát - kérem keresse fel a társasház biztosítási szerződését kezelő biztosítótársaságot és tegye meg kárbejelentését.

A bejelentéshez szükséges lesz a gépjármű forgalmi engedélye valamint a kárbejelentőt részletesen töltse ki a bekövetkezett káreseményre vonatkozólag. A biztosító kárszakértője a gépjárművet ezt követően szemlézni fogja.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Biztosan helyes volt a rendőri intézkedés?

2015. március 2., 16:44 Módosítva: 2015.03.02 16:44
1

Tisztelt Kárszakértő!

Tulajdonomban lévő autó baleset részese volt.

Eset : szabálytalanul előző autó hirtelen fékezésre kényszeríti a szemből érkező két autót, ahol a hátsó nekiütközik az elsőnek. A szabálytalanul előző autó sértetlen marad. Felek rendőrt hívnak felelősség megállapítása érdekében. A rendőr a balesetért a szabálytalanul előzőt teszi felelőssé, helyszíni bírsággal sújtja és kötelezi baleseti bejelentés kitöltésére mindkét károsult részére. Jelenleg a biztosító kárszakértőjének jelentkezésére várva kételyeim támadtak.

Kérdés: helyes volt a rendőri intézkedés? Ha igen, akkor ezt a biztosító is köteles elfogadni? Ha nem, milyen lehetőségei vannak a károsultaknak?

Üdvözlettel : M. Sándor

Tisztelt Érdeklődő!

A rendőrségi határozat a helyszíni bírság tekintetében mindenképpen jogos volt, viszont a a másik sávban haladó gépjárművek közük a hátul haladó nem tartotta be a megfelelő követési távolságot, mert a KRESZ is kimondja, hogy a gépjármű sebességét és a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy minden váratlan körülmények között meg tudjon állni. A biztosítótársaság kárszakértője állásfoglalásának kialakítása érdekében minden részletes körülményt vizsgálni fog a jogalapi döntés /felelősség kérdésének/ megállapításához.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nem volt hivatalos papír

2015. február 28., 09:27 Módosítva: 2015.02.28 09:27
1

Tisztelt Szakértő!

Négy nappal ezelőtt volt egy koccanásom egy körforgalomban. Testvéremmel utaztam sötétben és már a körforgalomban voltunk két kijárat között, mikor is az első kijáratnál a másik sofőr lassítás nélkül, telefonálva behajtott a körforgalomba, az elsőbbség adás tábla ellenére. A fékezés ellenére is kicsit elkaptam a bal hátsó sarkát, meg egy kicsit a bal oldalát a jobb oldali lökhárítómmal, ami jelentősen megsérült. A hölgy egyből elismerte a hibáját szóban.

De mivel nem volt nálunk semmilyen bejelentő papír így egy lapra felírtuk, hogy körforgalomban történt a baleset és egy ábrán bejelöltük, hogy ki hol volt az adott helyzetben, amit a hölgy alá is írt és kérte, hogy ne írjuk rá a papírra, hogy ki volt a hibás, mert majd részletesen úgy is ráírunk mindent a bejelentő lapra.

Másnap felhívtam telefonon és a biztosítást nem szerette volna megírni, hanem KP-ben szerette volna rendezni. Rákövetkező nap már fizetni sem akart és közölte, hogy nem hívtunk rendőrt. Továbbá, hogy hátulról mentem neki így én voltam a hibás és nem ismeri el a hibáját, mivel én voltam a hibás, mert ő már bent volt a forgalomban és nem tartottam be a követési távolságot. Mindent tagadott illetve közölte, mivel a hátsó része sérült a gépkocsinak, csak rendőri igazolás ellenében fizetne a biztosító, ami nem történt meg, és így ő volt a vétlen.

Szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben mit lehet tenni?

Köszönettel: Balázs

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos sokszor találkozhatunk ilyen hozzá állással, amikor a balesetben részes fél / károkozó/ utólagosan nem ismeri el a felelősséget a baleset okozásával kapcsolatosan.

Önnek lehetősége van utólagos rendőrségi feljelentést tenni,helyszínelést kérni a járművek összeállításával, valamint a rendelkezésére álló tanú / testvér/ esetlegesen ha volt más tanú a baleset helyszínén és elérhetősége rendelkezésre áll,akkor ezen dokumentumok alapján forduljon a saját gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését kezelő biztosítótársasághoz és kérje segítségüket az okozó biztosítójának megadásában ahol részletes kárbejelentését megteheti.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Keveset fizetett a biztosító

2015. február 26., 10:04 Módosítva: 2015.02.26 10:04
1

Kedves Biztosításdoktor!

Édesapám Suzuki Swiftjét a kocsi átvételtől számított 2 és fél hónapos korában ellopták. A kocsi teljes cascovl rendelkezett. A biztosító minden előzetes értesítés nélkül kb. 2 hónappal később átutalt édesapámnak kb. 2 200 000 Ft-ot, ami kb. 1 000 000 Ft-tal van az újkori listaár alatt. Semmi sem támasztja alá az ekkora értékcsökkenést, ennyi pénzért sehol sem kapható három hónapos Suzuki, még az önrészt beleszámolva sem.

Javaslatomra édesapám Békéltető testületi tárgyalást kért. Az időpontot kitűzték, kérdésem az, hogy ezen a tárgyaláson milyen hatásos érvekkel érdemes felkészülni?

Válaszát előre is köszönöm.

üdvözlettel, aáb.

Tiszttelt Érdeklődő!

A leírtak alapján javaslom a casco biztosítási feltételekben meghatározott / casco biztosítás kötésekor kézhez kapott/ jelen esetre vonatkozó térítési határ megtekintését,tehát milyen mértékben térít a biztosítótársaság ilyen korú gépjármű ellopása esetén, azonban figyelembe kell venni a casco biztosítás alapján térülő károk esetében a levont önrészesedést, valamint éves biztosítási díjat hiszen a biztosítási érdek megszűnik a lopáskár által.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A németek elfogadják a bónuszom?

2015. február 24., 10:56 Módosítva: 2015.02.25 16:26
1

Tisztelt szakértő!

Kötelesek a német biztosítók elfogadni a magyar biztosítom által kiadott kártörténeti igazolást? Ugyanis nem szeretnék 0-ból indulni kint, amikor autót vásárlok. A másik kérdésem viszont az, hogy ha esetleg pár év múlva újra magyar rendszámos kocsit szeretnék, akkor fordítva is működnie kell ennek? Ugyanis azt sem szeretném, ha pár év kinti vezetés miatt elveszíteném az itthoni bonusomat.

Köszönöm válaszát

Tisztelt Érdeklődő!

A német biztosítótársaságtól, ahol a gépjárművét biztosítani szeretné, érdeklődjön a balesetmentes vezetéssel Magyarországon megszerzett bonusz fokozat elfogadásának feltételeiről és mértékéről.

Ennek megfelelően a kiállított kártörténeti igazolás - hiteles fordítását- kerülhet sor a kedvezmény szerződésre vezetésére. Későbbiekben a Magyarországon kötendő újbóli biztosítás esetén szintén hasonló eljárás alapján kerülhet sor a kedvezmény beszámítására.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Hirtelen fékezett az előttem haladó

2015. február 20., 17:41 Módosítva: 2015.02.20 17:41
2

Tisztelt Biztosítás doktor!

Tegnapi napon megtörtént életem első koccanása, az előttem haladó gépjármű vezető a budapesti nagy forgalomban indokolatlanul nagy fékezésekkel fékezte állóra, mert az előtte haladót szorosan folyamatosan követte. Az ütközés előtt valamivel fel is figyeltem erre a vezetési stílusra.

Sáv váltásomkor jobbra tértem volna le, hogy lekanyarodjak mikor is ismét az előtte lévő autóra tapadhatott és elém ismét erőteljesen befékezett mikor térni akartam át a másik sávba az autóm bal eleje az ő autója jobb hátulját súrolta. A forgalom nagy volt, felismertem hogy nem jó sofőr már korábban, nyilván nagyobb követési távolságot is hagyhattam volna, hibám elismerem itt nem ez a fő kérdés.

Mint kiderült a vezető 2014.11 hóban szerzett jogosítványt, természetesen T tábla nem került ki az autóra nem kötelező meg még szégyen is kitenni. Nekem 2007 óta van jogosítványom nem történt még karcolás sem de nyilván a baleset az baleset. Az úriember elmondása szerint a pár hónapos jogosítványa alatt már több alkalommal ugyan ez az eset megtörtént szám szerint 4. alkalommal. Még egyszer hangsúlyoznám, nem az a kérdés, hogy én hibás vagyok-e mert igen hibás vagyok.

A kérdés, hogy aki krónikus baleset okozó jelen esetben a másik fél hibás-e. Ha valaki vezetési stílusával megtévesztő módon indokolatlan nagy fékezéseket hajt végre a mögötte haladót veszélyezteti és ellehetetleníti a biztonságos közlekedést maga mögött. Biztosítás mindkét autón volt. Lehet-e valamit elérni az ügyben, hogy ne csökkenjen két kategóriával a biztosítás. Ha kárkifizetésre kerülne a sor részemről akkor teljes mértékben megmaradhat a jelenlegi biztosításom?

Köszönöm a választ! Üdvözlettel

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben - mint Ön is leírta - tapasztalatlan vezető közlekedik a gépjárműve előtt, akkor érdemes nagyobb követési távolságot tartani, a hasonló esetek kivédése céljából. Lehetősége van a káresemény rendezésére biztosítójának bevonásával.

Ez esetben a kifizetésre kerülő összegről tájékoztató levelet küld a kárrendezésben illetékes társaság Önnek, lehetőséget teremtve a kártérítési összeg visszafizetésére, amely által az Ön szerződése tehermentesíthető, megszerzett bonusz kedvezményét megőrizheti.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A biztosítás fedezi az átírást?

2015. február 17., 16:16 Módosítva: 2015.02.17 16:16
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Autónkat gazdasági totálkárosra törték. A biztosító korrekt árakat adott meg, de mivel autót kényszerültünk vásárolni én is azzal a kéréssel fordultam a biztosítóhoz, amivel több sorstársam is, hogy fizesse ki a biztosító a vásárolt hasonló korú, teljesítményű autó átírásával kapcsolatos költségeimet. A biztosító szakembere ez elől elzárkózott, melyet egy levélben közölt ( egy azonosíthatatlan PTK törvényre hivatkozva).

Kérdezem én, van-e konkrét jogszabályi paragrafus, ami kötelezi a biztosítót ennek az összegnek a kifizetésére? Amennyiben igen kérem írja le a pontos törvényi hivatkozást, hogy be tudjam nyújtani a biztosító munkatársai felé. Az azonos kategória a gépjármű teljesítményére vonatkozik?

Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Henrietta

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírtakkal kapcsolatosan a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződéssel okozott károk térítését a Kormányrendelet szabályozza mint törvényi szabályozás az Ön igénye az ügynevezett járulékos igények kategóriájába tartozik, amelyek a baleset bekövetkezése nélkül fel sem merültek volna.

A 2009. évi LXII. törvény paragrafusa az alábbiakban fogalmaz 12. § A biztosítás kiterjed a felelősség kérdésének vizsgálatára, és azoknak a megalapozott kártérítési igényeknek a kielégítésére, amelyeket a biztosított személyekkel szemben a biztosítási szerződésben megjelölt gépjármű üzemeltetése során okozott károk miatt támasztanak Az azonos kategória a gépjármű hengerűrtartalmára vonatkozik.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Beletolattam az oszlopba

2015. február 13., 10:25 Módosítva: 2015.02.13 10:25
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Tolatás közben kárt okoztam egy beton villanyoszlopban. Nem sérült senki, talán nem is látta senki. Kötelező felelősségbiztosításom rendben van. Be kell-e bejelentenem, hogy nekimentem a villanyoszlopnak? Fizeti-e a biztosítóm a villanyoszlopban keletkezett kárt, vagy a cseréjét? Megemelkedik-e ezért a kötelező felelősségbiztosításom ára? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelében leírtakra a gépjármű kötelező felelősségbiztosítása alapján a biztosítója a villanyoszlopban okozott kárt megtéríti Ön helyett, hiszen a fedezet a dologi károkra személyi sérüléses balesetek térítésére is kiterjed. Bejelentését a biztosítójánál internetes felületükön keresztül vagy ügyfélszolgálatukon keresztül megteheti.

Amennyiben a káresemény kapcsán kifizetést eszközöl biztosítója, - a kifizetett összegről értesíti Önt levélben, lehetőséget biztosítva az esetleges kártérítési összeg visszafizetésére - jelenlegi bonusz kedvezményéből két fokozatot lép vissza biztosítási évfordulótól, amely díjemelkedési vonzattal jár.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A külföldi fél beperelt

2015. február 4., 10:11 Módosítva: 2015.02.04 10:11
1

Tisztelt Címzett!

Külföldön autóbalesetem volt. Egy taxi elém hajtott, és összeütköztünk. A kinti rendőrség intézkedett, a felelősségemet nem ismertem el, mivel nem én voltam a hibás. A későbbiek során engem hoztak ki felelősnek. Mivel nem fizetett a biztosítóm és én sem, így a külföldi fél beperelt,és a biztosítómat is. A kérdésem az, hogy ezek után az én biztosítóm kifizeti-e a kinti félnek a kárt?

Köszönöm a választ előre is!

Tisztelt Érdeklődő!

A felelősség kérdésének tisztázása érdekében kérem egyeztessen a biztosítójával mert, amennyiben a külföldi hatósági vizsgálat egyértelműen bebizonyította az Ön felelősségét az ütközésben,akkor az Ön gépjármű kötelező felelősség biztosításának terhére kell a káreseményt rendezni, amelyre a gfb. szerződése alapján kerülhet sor. A peres eljárás költségeit is a bíróság által hozott határozat értelmében a baleset okozásában felelős félnek illetve biztosítójának kell rendeznie.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Parkoló autóként voltam vétlen

2015. február 2., 10:16 Módosítva: 2015.02.02 10:16
2

Kedves Biztosításdoktor,

Parkoló autóm baleset részese lett, melyben a károkozás felelősségét nem volt hajlandó elismerni egyik fél sem (2 aktív fél volt+ az én várakozó autóm). Szerencsére hallottam a balesetet, észleltem az érintettségemet és kihívtam a rendőröket, akik megindították az eljárást, mely során kiderül majd, hogy kettejük közül ki volt a hibás. Ez elvileg 2 hónapig is elhúzódhat.

A dolgot bonyolítja, hogy az egyik autó biztosítása nem volt rendben, így ha őt hozzák ki (valószínűleg őt fogják), akkor a MABISZ az illetékes. Kérdésem arra vonatkozna, hogy milyen módom van arra, hogy az autóm helyreállítását meggyorsítsam, és ne kelljen 2 hónapig nélkülöznöm az autómat, úgy, hogy igazából közöm sincs az egészhez.

Kérhetem a kötelező biztosítómat, hogy mérje fel a kárt egy előzetes rendőri jelentés alapján (elvileg ilyet tudok szerezni, hiszen az én vétlenségemet vizsgálat nélkül is meg tudják állapítani), finanszírozza a javítást és hajtsa be majd ő? Vagy a cascom terhére meg lehet csinálni ezt? Vagy csak saját zsebből tud ez működni? Nyilván kárszakértőnek látnia kell a javítás előtt. Milyen lehetőségeim vannak?

Válaszát előre is köszönöm! Iszlai Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján parkoló gépjárműként vétlen félként volt elszenvedője a leírta balesetnek, ezért lehetősége van bármelyik ütközésben résztvevő gépjármű kötelező felelősségbiztosításának terhére kérni a saját gépkocsija sérülésének felmérését és kárának megtérítését.

A felelősség megállapítását követően a két érintett biztosítótársaság - biztosítatlanság esetén MABISZ - elszámol egymással. A gépjármű sérüléseinek rögzítése és kártérítés céljából forduljon az Ön által rendezett gfb.-vel rendelkező gépjármű felelősségbiztosítójához.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Korábban sérült elem újbóli sérülése

2015. január 28., 14:21 Módosítva: 2015.01.28 14:21
1

Tisztelt Doktor úr!

Egy nagyáruház parkolójában belém tolatott valaki, a károkozást elismerte, a hátsó lökhárítót a jobb oldalán benyomódott, karcos lett, a kárszakértő szerint cserélni kell. Ugyanezen az elemen azonban van egy korábbi sérülés is, a rendszámtábla felett egy két cm-es karcolás. Ezért a biztosító csak a kár felét akarja megtéríteni. Ez így jogszerű?

Üdvözlettel: Gergely Edina

Tisztelt Érdeklődő!

A sérült elem előzménysérülése miatt a biztosítótársaság kárszakértője, a helyreállítási költségnek csak egy részét kívánja megtéríteni. Amennyiben a levonás mértékével nem ért egyet - egy-két cm karcolás - abban az esetben lehetősége van felülvizsgálatot kérni és a levonandó százalék mérséklését kérni, hiszen ezen káresemény nélkül a gépjármű - Ön részéről leírt - sérülése nem igényelte volna a helyreálltást.

Lehetősége van nem gyári hanem után gyártott alkatrésszel megoldani a cserét, így a költségek csökkenthetőek,és a biztosítótársaság kárszakértőjénél is érdeklődhet ezen megoldás választása esetén a levonandó összeg csökkentésének mértékéről.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu