2010.06.23. 16:17

Kedves Kütyüdoki!

Opel Zafira beépített navigációja (meg a rádió, klíma, egyéb beállítások menüje egy pár collos színes lcd-n fut. Hogyan tudok jelet küldeni a képernyőre? Mondjuk egy dvd játszó jelét. Milyen bemetete van és hol ennek a képernyőnek?

Köszönöm a gondolkodást

üdv,
b

Gonosz a világ és az autógyárak csak nagyon kevés autóban adnak lehetőséget arra, hogy gyári kijelzőre bármiféle képet felvigyünk. Sajna, de az Opelnek sincs videobemente, és nincs is olyan pontja a rendszernek, ami szabványos, és egyszerűen megfogható lenne számunkra.

Ahhoz, hogy képünk legyen, egy nagyon okos műszerészre van szükség, valamint egy olyan illesztő modulra, ami a külső eszköz (esetedben a DVD) szabványos kompozit video jelét szabványos és illeszthető RGB jellé alakítja. Ez nem olcsó, de megoldható és utólagos navigáció beépítésénél rendszeresen használjuk. Amikor a kép megjelenik a rendszeren, még nem vagyunk készen, hiszen szegény gyári rendszernek hangbemenete sincs, amit meg tudunk oldani FM modullal vagy CD-tár emulátorral.

Ez bonyolultan hangzik, mert az is, de kivitelezhető és működik. Egy ilyen átalakítás Opel esetében 80 ezer Ft-ot emészt fel, plusz a DVD/divX lejátszó, ami már elhanyagolható összeg a 35 ezer Ft-os árával. Az átalakítás után szabványos kompozit bemenete lesz a gyári rendszernek, amire csatlakoztathatsz bármilyen kép- és hangeszközt, játékkonzolt, TV-tunert, NAv N Go Limousine navigációt, tolatókamerát.

A kijelzővel rendelkező autók szinte teljes palettáján megoldható az utólagos videobemenet, különféle, típusspecifikus modulokkal, autótípusonként változó árfekvésben 20 ezer Ft-tól 200 ezer Ft-ig.