2010.06.25. 15:44

Arra lennék kiváncsi, vajon fogyaszt e a bekapcsolt tempomat. Ugye azt ki tudom kapcsolni külön, de ha nem használom, csak be van kapcsolva, akkor is fogyaszt? Illetve fogyasztás szempontjából autópályán a tempomat jobb, vagy ha én vezetek ugyanannyival?
A nem használt, csak bekapcsolt tempomat nem fogyaszt, bekapcsolásával csak a használat lehetőségét élesítem. Amikor tempomattal közlekedünk, kicsit többet fog fogyasztani az autó, de ezt felülmúlja a kényelem, amit kapunk azért a kis üzemanyagért.
A tempomat elég tempósan gyorsít, illetve nem sokat vacakol egy emelkedő leküzdésekor, de mentségére szóljon, hogy számára sebesség és fordulatszám információk léteznek csak. Egy rutinos sofőr több mindent figyelembe vesz vezetés közben, ezért akár fél liter fogyasztáskülönbséget is tud produkálni. A tempomat állandó sebességet tart és nem tűr ellentmondást, míg ha fogyasztáscentrikusan vezetünk, nem zavar minket egy kis lassulás az emelkedőn és türelmesen gyorsuljuk vissza az elvesztett tempót. Ez sokat számít.