Gáz van, nincs gáz

2010.07.07. 13:43 Módosítva: 2010.07.07. 13:44

Üdvözletem!
A kérdésem egy 2004-es évjáratú Opel Astra Caravannal kapcsolatos (1,4-es benzines). A klímaberendezés elektronikus működtetésében van-e valami nyomáskapcsoló amit a gáz nyomása szabályoz? A problémám a következő: Ha bekapcsolom a klímát, a ventilátor elindul, de a komresszor mágnestekercse nem húz be. Kikötöttem és direktben az aksiról adtam neki 12 V-ot akkor behúzott és ragyogóan hűtött. Ezért kérdezem: ha esetleg csökkent a gáz nyomása nem valami nyomáskapcsolón keresztül kap-e 12-V-ot és azért nem húz be? Vagy annak is örülnék, ha valami kapcsolási rajzot tudna küldeni, de nem valami sematikus rajzot.
Tehát még egyszer egyszerübben: a klíma kompresszor mágnestekercse és a kapcsoló között van-e más elektronikus alkatrész (relé, biztosíték, nyomáskapcsoló)? A biztosítékok jók!
Előre is megköszönöm érdemleges válaszát és remélem mielőbb válaszol.
Természetesen a klímakapcsoló és a mágnes között található egy-két alkatrész. Kapcsolási rajzot nem tudok küldeni, mert azt a szerviz sem adja ki, de nincs is értelme, mert otthon nem érdemes klímát javítani.
Nagy valószínűséggel egyszerűen elfogyott a gáz a rendszeréből, újra kell tölteni és működni fog. A gáz eltűnése nem feltétlenül hiba, a klímát télen is be kell kapcsolni néha, hogy a rendszerben lévő olaj körbejárjon, és ne engedje kiszáradni a tömítéseket. Mivel nem a teljes gázmennyiség szivárgott el a rendszerből, ez okozza, hogy kézzel vezérelve jónak tűnik a klímaberendezés.
Általában a hiba ennyire egyszerű, de természetesen előfordulhat egyéb gond is. Látogasson el egy klímatöltő szakihoz, és rögtön kiderül. Otthon úgy sem tud mérni vagy tölteni.