Kellemetlen meglepetések nélkül

2010.07.22. 15:32

Szeretnék GPS-t vásárolni, és eddig az 50 E HUF alatti kategóriából a Navigon 4310 Max tetszett meg. Nincs még tapasztalatom a GPS-ek terén. Mit lehet tudni erről a készülékről, illetve a hozzá tartozó térképről, van-e ebben az árban (40 E HUF) jobb, biztosabb készülék, térkép.

Ha már Navigon, akkor 4350 max.  Nagyon kényelmes és praktikus, ha van egy kihangosító szett is a navigációban. Sajnos a TMC nem működik hazánkban, de egy nyugati utazásnál jó szolgálatot tehet. A Navigon esetében a vásárlás után van 30 napod, hogy letöltsd a legfrissebb térkép adatbázist a készülékre, és figyelj arra, hogy a kereskedőtől függően 80-100%-os kedvezménnyel megválthatsz egy Fresh Map nevű szolgáltatást, ami két éves lehetőséget ad térképfrissítésre!
A Navigonok Navteq térképszoftvert használnak, ami elég jónak mondható országunkban, de nem 100%, ezt tartsd szem előtt, nem várhatsz tőle olyan részletes adatbázist, mint egy iGO vagy egy Garmin (Top-Map) térkép esetében!

Mielőtt bármit is megvásárolnál, el kell döntened, hogy hol és mire akarod használni a készüléket és ez szerint szűkítsd a potenciális navik listáját.

Hol akarod használni a szerkezetet?
. Csak hazánkban
. Magyarországon és a környező országokban
. Magyarországon és Nyugat-Európában
. Magyarországon és Kelet-Európában

Hasznos lenne számodra:
. A széles, nagyméretű kijelző, vagy elég a kicsi
. Ha nem csak az autóban tudnád használni, hanem motoron, bringán, kiránduláskor vagy egyéb sporttevékenység közben
. Képnézegető program
. MP3 lejátszási funkció
. Telefon kihangosító szolgáltatás
. TMC (csak Nyugat-Európában vagy Magyarországon is)
. Traffipax előjelző (néhány országban tilos a használata!)

Ami nem szokott eszünkbe jutni:
. Ki biztosítja a térképfrissítést - a forgalmazó, a gyártó vagy a térképgyártó
. Előre láthatóan mekkora összeget képvisel a frissítés, pl. ingyenes-e a magyar vagy a KEU
. Van-e mód előre, kedvezményesen frissítési lehetőséget vásárolni, mint pl. a fent említett Fresh Map, vagy Garmin esetében a Lifetime kártya.
. Van-e márkaszervize
. Mi van a csomagban, azaz kapsz-e hozzá tartót, hálózati töltőt, védő tokot.

Most jó sok kérdést tettem fel, amivel egy kicsit összekavartalak, de egy szaküzletben ezeket a kérdéseket felteszik és segítenek megválaszolni őket, így nem egy évre, hanem hosszú távra választhatsz magadnak készüléket, utólagos, kellemetlen meglepetések nélkül.