A rend őreinek kémlelő hullámai

2010.07.26. 15:23

Tisztelt Doktor Úr!

Tudna-e ajánlani megfizethető árú radardetektort? (Mi a különbség a Kiyo E-255 és az Iconx E-255 között?)

Röviden a második kérdésedre csak annyit válaszolnék, hogy a felirat.

Az ajánlással nincs egyszerű dolgom, magyarázkodnom kell, mert a detektorok igen szélsőséges palettán mozognak. A fent említett E-255 típus a 20.000 Ft-os kategóriába tartozik, míg például az általunk használt Bel RX65, a 125.000 Ft-os csoport tagja. Ugye mindenki felfedezte azt a bűvös és nem elhanyagolható 100.000 Ft-os különbséget! Itt valami sántít!

Mi is indokolja ezt?

Először is szeretném leszögezni, hogy az alsó kategóriába tartozó detektorokról általánosságban írok és nem egy konkrét típust jellemzek. Az olcsó készülék alacsony előállítási költséget feltételez, amit csak az őt felépítő alkatrészek árával és egyszerűbb kapcsolástechnika alkalmazásával lehet elérni. Az alkatrészek tűrése (pontossága), és az alkalmazott áramköri megoldások következménye, hogy nem egy szuperpontos műszert kapunk végeredményként, hanem egy általánosságban használható terméket. Ezek a készülékek kis érzékenységgel és nem túl pontos szelektivitással várják a rend őreinek kémlelő hullámait. Mit is jelent ez? Az érzékenység az a paraméter, ami meghatározza, hogy mekkora az a távolság, ahol a készülék előjelez számunkra. A gyártók azért nem fektetnek túl nagy energiát erre a paraméterre, mert az amerikai rendőrök jóval nagyobb teljesítménnyel mérnek, tehát oda jó ez is.

A szelektivitás a mérendő sáv pontossága, azaz, ha nem elég szelektív a vevő, akkor olyan kikeveredő, szomszédos frekvenciákat is bejelez számunkra, amitől nem is kéne rettegni.

Az európaiasított készülékek között sok olyan van, ami igaz, ismeri a Ku sávot, de azt csak pár méterről, hiszen csak ráerőltették ezt a frekvenciatartományt, hogy az európai piacon is eladható legyen.

Összességében, aki a kedvezőbb árfekvésű készülékek közül választ, az könnyen mellényúlhat és csak hamis biztonságérzetet vásárol magának. Ilyen esetben jobb, ha nincs előjelző készülékünk, mert akkor legalább vagy betartjuk a sebességhatárt, vagy jobban figyelünk.

Bizonyosan a hozzászólásokban repkednek majd a megbízható típusok, és bizonyosan lesz köztük olyan, ami tényleg használható, de mi a biztosra mentünk a termékünk kiválasztásánál. A Bel RX65 mérései azt igazolták, hogy valóban alkalmas arra, amire gyártották és ezt a szereléseink végén tesztkészülékünkkel be is tudjuk mutatni a vásárló számára.

Régen én is használtam egyszerűbb felépítésű készüléket és volt is vele sikerélményem, de kellett hozzá jóindulat és türelem, hiszen rengeteg hamis riasztást produkált és emiatt folyamatos odafigyelést igényelt. Régen volt, olcsóbb volt. Akkor ott tartott a technika, de ma már van pontosabb és biztonságosabb, bár azt is meg kell jegyezzem, hogy a legjobb készülék működésére sincs garancia!

Hajts a megengedett sebességgel.