Füstszerűség jön a légbeömlőn!

2010.08.12. 14:32

Egy 2003-as 1.6 16Ves Opel Astra G tulajdonosa vagyok és mostanában egy furcsa jelenséget vettem észre, nagy melegben gyakran használom a légkondit és néha előzéselőtt kikapcsolom, hogy ne fogja vissza az autót. Mostanában ilyenkor, amikor meleg motornál kikapcsolom, fehér füstszerű anyag ömlik be a középső légbeömlőn, aminek szaga nincs, és igazából párának tűnik. Ha visszakapcsolom a klímát azonnal eltűnik. De ezt csak ezen a nyáron tapasztaltam, a klíma teljesen gyári, még soha nem volt szerelve, rendesen hűt. Ön szerint mi lehet ez a jelenség?

A "fehér füstszerű anyag", az nagyon nem jó, olyat még nem láttam.
A klíma kikapcsolásakor a regiszter lemezei között lévő kicsapódott párát befújja a ventilátor az utastérbe, ez normális dolog, de azt csak egy pillanatra érezzük, látni nem lehet.
Ellenőrizni kéne a pollenszűrőt, mert az elhasználódott szűrőn kevesebb levegő jut be a rendszerbe és így kevesebb levegő jut az elpárologtatásra. Meg kéne nézetni a rendszerben lévő gázmennyiséget, mert, ha kevés a gáz, akkor alacsonyabb hőmérsékletet állít elő a regiszter és több a kicsapódó nedvesség. Ha volt már töltve a klímarendszer, akkor meg kéne mérni és szükség esetén be kell állítani a fagyásérzékelőt, mert ez is okozhatja a túlhűtést és a többlet kicsapódást. Lehet eldugulva a kondenzvíz elvezetőd, de akkor általában a pangó víznek büdös, poshadt szaga van, azt nehéz nem észrevenni és működő klímánál még köpködné is a vizet.
Javaslom, hogy keress fel egy szakembert, mert ezeket otthon a pollenszűrő cseréjét kivéve nem tudod ellenőrizni.