2010.08.25. 10:08

Hamarosan megérkezik a harmadik gyermekünk és a jövőben gondolkodom a DVD lejátszós háttámla-,vagy esetleg
tető monitor rendszer beszerzésén.
Kényelmi, biztonsági és anyagi szempontok figyelembevételével milyen rendszert ajánlana?

Praktikusnak a fejtámlára rászerelhető lejátszóval egybeépített eszközt tartom, de sajnos jelenleg nem ismerek igazán jó minőségű készüléket, valahogy az elmúlt években eltűntek a piacról. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy használható az autóban és használható a szállodában is, így két legyet üt egy csapásra az ember.
A fejtámlába épített monitor jól hangzik, de általában az autók fejtámlája kis képátlójú monitor beépítésére alkalmas, no meg kettő kell belőle, és ne feledjük, hogy fixen ott van az autóban és csábítja a rosszindulatú gondolatokat.
Létezik olyan monitor, amit a két ülés közé, a középső boksz hátuljára lehet rögzíteni és használaton kívül lehajtani. Van olyan autó, ahol kiváló megoldás, de van olyan is, ahol annyira lentre kerül a monitor, hogy a gyereknek elfárad a nyaka egy idő után. Ezt ki kell próbálni, odanézni. Áruk elég kedvező, megbízhatóságuk átlagos, képminőségük elfogadható és nincs nagy szerelésigénye.
A profi megoldás a tetőkárpitba épített monitor és hozzá egy külön DVD lejátszó. A tetőmonitor becsukva teljesen diszkrét, nem feltűnő. A mérete tapasztalataink szerint személyautó esetében 7 inch legyen, ez megfelel az optimális nézőtávolsághoz és szerintem ne legyen benne a DVD lejátszó. A tetőmonitor szakszerű beépítése bonyolult feladat, ha csak a kárpithoz rögzítenénk, az nem bírná el a súlyát, egy idő után lógna, ezért a kárpit mögé fel kell építsünk egy stabil tartószerkezetet. A stabilan beépített tetőmonitor kiszerelése is nehéz, ezért részesítem előnybe a külön DVD lejátszót, hiszen azt időnként ki kell szerelni egy tisztításhoz, valamint, ha meghibásodik, akkor elég csak a lejátszót cserélni.
Az általam ismert tetőmonitorok közül az Alpine PKG-850P egy nagyon jónak ítélt készülék, én ilyet használok nagy megelégedéssel.
A lejátszók hangját általában infra fejhallgató szólaltatja meg, de ez kicsi gyermekek esetében nem használható, ezért ilyenkor, ha van a gyári autórádiónak bemenete, akkor arra kötjük, ha nincs, akkor FM modul segítségével szólaltatjuk meg a gyári hangrendszeren.
Kérdésedre visszatérve, kényelmi és biztonsági szempontból a bokszra szerelt és a tetőmonitor a legjobb megoldás, anyagilag a bokszra épített monitor a kedvezőbb, míg minőségét tekintve a tetőmonitor a jó választás.
Természetesen nálunk ezek a szerkezetek megtekinthetők és kipróbálhatók!