2010.10.26. 10:05

Mostanában nagyon jó minőségű, és viszonylag olcsó autórádiókat lehet már kapni. Pl.ami nekem legjobban tetszik, az a JVC KDR 401.
De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezek az olcsóbb rádiók mind analógok.
Őn szerint érdemes-e még megvenni ezeket? Nem tudja-e, mikor szűnik meg az analóg sugárzás?
Igazából nem szeretnék befektetni olyan termékbe, amit nemsokára nem tudok csak drága kiegészítőkkel használni. Vagy van valami olcsóbb megoldás erre a problémára?

A rádió műsorsugárzásban nem tudok semmiféle változásról. Tízen éve működik hazánkban kísérleti jelleggel DAB, azaz digitális rádióadás, de ez csak kísérlet. Továbbra is érdemes megvásárolni az analóg vevőkészüléket.
Rengeteg DAB vevőkészülék kapható az asztali kiviteltől a táskarádióig, de az autós piac mégis kimaradt. Néhány nevesebb gyártó megjelentette palettáján a DAB tunert, de érdeklődés hiányában egy-két éven belül ki is futatta. Magyarországon a nagy lefedetlen területek miatt még fővárosunkban is használhatatlannak minősíteném az adást, legalább is saját tapasztalataim szerint ténylegesen csak kísérleti. Ahol van térerő, ott valóban a Bartók rádió CD minőségben szólalt meg. A DAB rengeteg kiegészítő szolgáltatást is hordozhatna magában, de egy rádióadástól egy kicsit fölöslegesnek is ítélem.
Egy szóval, jelenleg nincs és a közeljövőben szerintem nem is lesz változás a rádió műsorszórásában.
Amiben viszont változás várható, az a DVBT, a digitális TV műsorszórás, ami 2008-tól működik hazánkban. Valóban bekövetkezik majd a teljes átállás és az analóg TV sugárzás megszűntetése, de a kitűzött 2011-es határidő szerintem itt sem lesz betartva. A DVBT adás jelenleg kis térerővel, az adó közelében fogható, de csak lakásban, és csak tetőantennával. Hazánkban a környező országoktól eltérően Az MPEG-2 helyett MPEG-4 tömörítéssel adnak, ami korszerűbb. A korszerűség problémát is hordoz magában, mert például az autós TV tunerek között csak az "egyszerűbb" készülékek ismerik ezt a formátumot, a nevesebb gyártők még mindig MPEG-2 vevőket gyártanak, hiszen ez a nagyobb piac. Teszteltünk néhány vevőt, de sajnos a jelenlegi műsorszórás nem alkalmas az autós használatra, az óriási lefedetlen foltok miatt. A digitális adás lényege a tökéletes hang és kép reprodukálása, ezért ahol van lefedettség, ott hibátlan, de ahol a térerő egy értékelhető szint alá esik, ott nincs se kép, se hang. A digitális vételnél nincs recsegés, elhalkulás, és nincs szellemkép. Mint egy igazi digitális jellemző, itt igen van vagy nem, vagy van kép és hang, vagy nincs semmi. Ez az autóban igen idegesítő jelenég. Míg egy analóg műsorvétel során a TV híradót hallgatva zavaró, de elviselhető a zúgás és sercegés, a digitális vevő van hang, nincs hang váltakozásakor kimaradunk a fél hírműsorból.
Ha a kérdésed az analóg TV vevőre vonatkozott volna, arra a - ne vegyél - lenne a válaszom, azaz várd ki a digitális TV műsorszórás teljes beindulását. De, Te a rádióról kérdeztél, arra a válaszom, hogy nyugodtan vásárolj analóg autórádiót, mert a váltás még sokat várat magára, meg nincs is készülék ami alkalmas lenne DAB vételére, és ha lenne, azzal sem tudnál semmit venni, hiszen nincs adás.