2010.11.03. 10:35

Remélem kérdésemmel jó helyen járok. Szeretném megkérdezni, hogy az Autolok kormányzárát hatékony megoldásnak tartja-e az autóvédelem területén? Érnek-e egyáltalán még valamit a kormányzárak?

Mindenképpen hatékonynak tartom, hiszen egy olyan mechanikus védelemről beszélünk, ami már megjelenésében is elriasztja a tisztességtelen gondolatokat. Sajnos jelenleg, hiánycikként kell kezelni a hazai piacon, ezt a forgalmazó tájékoztatása szerint egy alapos gyártási átszervezés okozza. Ha minden jól sikerül akkor az Autolok magyar gyártású termék lesz és akkor ajánlásomat kiegészíthetem a "Vásárolj Magyar Terméket" mondattal is!

Az Autolok egy nagyon régi találmány, rengeteg teszten és bevizsgáláson esett át, és rengetegszer bizonyított éles helyzetben is. Minden biztonsági funkcióján felül kiemelném, hogy ez a szerkezet a kormánylégzsákot is védi! Egy időben nagy divat volt a légzsáklopás, hiszen sok külföldről behozott törött autó "feljavítását" oldották meg "olcsóbb" beszerzési forrásból. Az egyetlen, ami ellene szólhat, az a kezelése. Nem mindenki hajlandó használni, mert külön mozdulatokat igényel a felrakása, levétele, és helyigényes a tárolása, amikor nem használjuk. Ezzel nincs mit tenni, ezzel jár. Viszonylag sok ilyen kormánybilincset adtunk el és eddig nem érkezett semmiféle negatív visszajelzés, ezért tudom ajánlani.

Aki nem szeretne egy ilyen nagy szerkezetet használni, annak találták ki a váltózárat, ami sokkal diszkrétebb megjelenéssel dicsekedhet, de a váltózár is igényel plusz mozdulatot. A biztonság viszont megköveteli, hogy a mechanikus védelem mellé alkalmazzunk elektronikus védelmet is! Magában egy kormánybilincs elriasztó, a hatástalanítása szerszámozottságot, hozzáértést és rengeteg időt feltételez, de, mint minden, ez is hatástalanítható. Ha az egész éjszaka rendelkezésre áll, akkor vidáman fűrészelgethetek egy nyugalmas parkolóhelyen, mármint, ha nincs riasztó az autóban, ami felhívná a figyelmet, hogy itt valami nem stimmel.

Tanácsom az, hogy egy ilyen jó minőségű kormánybilincs mellé szereltess, ha még nincs egy alapriasztót, és akkor tettél meg mindent, amit lehet az autó védelmében és a saját nyugalmad érdekében. A mechanikus és elektronikus védelem együttes alkalmazása két féle felkészültségű elkövetőt feltételez, valamint szerszámozottságot és sok időt. Egy ilyen felszereltségű gépkocsi kiesik az "érdeklődés" központjából, hiszen van rengeteg, amiben nincs semmiféle védelmi eszköz.