2010.12.15. 15:11

Hali!

Mond már nekem meg lécci mér szól ilyen ócskán az ujjonnan vásárolt hangszorom. Két nagyoválom van a transitban az ülés alatt egy faládába.
Lehet hogy a méret rosz? Mondjuk nagyob nem fér be, kb 60 centi széles, egy arasz magas és két arasz a benyulása. Hiányzik nagyon a mély szerinted mit csináljak? Vagy dobjam ki?
Kösz: Pepe

Hallani kéne a hangját, hogy segíthessek, de néhány ötletem azért van így is. A legfontosabb, hogy a hangszórók helyesen lettek-e bekötve. Kapcsold be a zenét, ülj be középre és tekerd el a balanszt először az egyik, majd a másik irányba. Ha, amikor csak egy oldal szól több a mélyhang, mint amikor mindkettő szól, akkor valamelyik hangszórón (csak az egyiken) fordítsd meg a polaritást. Ezt a jelenséget akusztikus rövidzárnak hívják, amit az ellentétesen mozgó membránok okoznak. Nem tudnak megfelelő hangrezgést létrehozni, csak lökdösik egymásnak a levegőt.

Másik ok lehet a helytelenül összeállított láda. A hangdoboznak jól illesztettnek kell lennie. Az általad megadott méretek kb. megfelelnek egy átlagos nagy ovál hangszóró ládaigényének, bár minél nagyobb, annál jobb. Ha a hangszóró jól van bekötve és a láda megfelelően van összerakva, megpróbálhatsz még egy reflexnyílást vágni. A reflexnyílás egy a méretétől függő frekvenciát emel ki a hangból, ami, ha jól méretezzük, akkor nagyon kellemesen kiegészíti a zenét, de egy hibás mérettel tönkretehetjük az egész hangzást. Elsőre ennyi jut eszembe, de biztos ki tudjuk hozni belőle a maximumot, csak hallani is kéne, hogy mi a baj. Látogass el hozzánk!

A reflexnyílás méretezéséhez itt találsz segítséget: http://www.duett.hu/help.php