Olcsó transzmitternek híg a leve

2010.12.22. 14:10

Tisztelt Kütyüdoki!

Szeretnék 2003-as Almeramba egy fm transmittert, a gyári cd-s Clairon fejegység mellé, ehhez kérnék tanácsot! Nézegettem neten, de mindegyikről megoszlik a vélemény, igazán pozitivat még nem találtam!Tudna ajánlani vmi jobb minőségűt? Nem kell hogy bluetooth-os legyen, pendriveról szertnék zenét hallani elfogadható minőségben! Amit rászánnék az 5-10 e ft!
Előre is köszönöm
JP

Sajnos az ebbe az árkategóriába eső készülékek hibátlan működéséhez szerencse kell. Akinek kedvező a horoszkópja, az megússza pár ezer forintból és elégedetten használja, de a többség zajt, susogást és csapnivaló hangminőséget kap.

Az USB lejátszással gondjaim vannak, mert egyetlen általam ismert jó minőségű FM modul sem fogad közvetlenül USB eszközt. A kereskedelemben kapható szivargyújtós megoldások egyszerűen kisugározzák a rádiófrekvenciára kevert hangot, aztán a rádió vételképességére és az autó adottságaira bízzák, hogy ebből mit hallunk majd. Amelyik autóban nem ütközik ellenállásba a terjedés, ott csaknem hibátlanul szólal meg, de amikor például hátul van az antenna és árnyékol az autó karosszériája, csak sustorgós, zavarokkal teli hang lesz az eredmény.

Az ilyen megoldásnál nem csak a lejátszó hangját veszi a rádió, hanem mindent, ami az adott környezetben ezen a frekvencián létezik, így sokszor idegesítően zajos. Nem elhanyagolandó, bár gondolom, a vásárlók többségét nem érdekli, hogy az ilyen megoldású FM modult nem is lehetne kereskedelmi forgalomba hozni.

A magyarázat, hogy ezek a modulok jelentős környezeti zavarokat képeznek és zavarnak egyéb, sok esetben fontosabb működéssel bíró berendezést.

Részemről a megoldás a rádió csere. Tudom, hogy az megbontja az autó belső harmóniáját és értem, hogy nem a tízezres kategóriába tartozik, de az igazi megoldást ez hozná. Egy illesztő kerettel szabványos DIN méretű rádióhelyet kapunk, amibe választhatsz egy olyan rádiót, ami többek között közvetlenül kezel USB-t. A szivargyújtós FM modul vásárlása előtt keress egy olyan üzletet, ahol ki lehet próbálni a szerkezetet, így nem érhet meglepetés.