2011.01.05. 16:00

Milyen lopásvédelmet javasol 2004-es G Astrába?
Jelenleg csak indításgátló van benne. A riasztókat őszintén gyűlölöm mert nem lehet miattuk rendesen nyitott ablaknál aludni. Az autó ár érték arányához hasonló megoldásra lesz szükségem.

A teljes körű védelem egy lakás esetében a mechanikus védelem, például rács, és az elektronikus jelzőrendszer, mint a riasztó, kombinációját jelenti. Így van ez az autóknál is, ezért javasoljuk a sebességváltó zár és egy riasztó vagy immobiliser, illetve rablásgátló kombinációját. A két rendszer együttes használata rendkívüli módon meghosszabbítja a hatástalanítás idejét és két féle felkészültségű embert feltételez, ezért az ilyen módon védett autók kiesnek az "elkövetni vágyók" érdeklődéséből.

Egy váltózárral szerelt autót lehet kinyomott kuplunggal húzni vagy lehet vele tolatni, de lássuk be nem jellemző. A közhiedelemmel ellentétben utcán szétszedni, eltörni, elgörbíteni a váltózárat nem lehet, vagy inkább helyesebb megfogalmazás, hogy komoly vállalás lenne, ilyen csak a szóbeszédekben létezik.
Az immobiliserrel ellátott autók beindítása, alapos típusismeret birtokában inkább elképzelhető, de feltételezi, hogy az autó egy olyan védett, kifigyelt helyen van, ahol adott időben, például hajnalban nyugodtan szétszedhető, szerelhető a külső szemlélőktől elzártan.

A gyári védelmek, mint például az immobiliser (tisztelet a kivételnek) védelmi szintje alacsonyabb, hiszen minden azonos típusú gépkocsiban ugyan oda szereli a gyár és ugyan azon pontokat blokkol. Sok esetben a blokkolást végző egység vagy az immobilisert tartalmazó elektronika cseréjével kijátszható (pl. Golf 2).

A rablásgátló gonoszabb szerkezet, mert nincs külső nyoma és csak az autó beindítása után aktiválódik, ezzel kimozdítja az autót a kifigyelt, nyugalmas helyéről és késleltetve állítja le a motort, olyan helyen, ami nagy valószínűséggel már alkalmatlan az autó szétszerelésére és a rendszer hatástalanítására. Emiatt a rablásgátló biztonságot nyújt olyan esetben is, amikor az autó kulcsát lopják el a táskából vagy öltözőszekrényből.

Elérkezve végre a kérdésedhez én egy rablásgátlót ajánlanék és, ha lehet, szereltess hozzá egy váltózárat is, ebben az esetben roppant kicsi a valószínűsége, hogy a te autód lesz az áldozat és nem a közelben parkoló, védelemre nem költő autóstársunk kedvence. Egy ilyen autó eltulajdonítása macerás és hosszú időt vesz igénybe, márpedig egy autólopásnál időből van a legkevesebb.

Az ár érték arányt neked kell meghatározni, de úgy vélem, hogy egy 26 000Ft beépített értékű rablásgátló az a minimum, aminek mindenki autójában ott kéne, hogy legyen. Természetesen szolgáltatásaik és védelmi szintjüknek megfelelően fokozható a védelem és adott esetben eljuthatunk a távfelügyeletig is, mert annak is van értelme, hiszen van, aki olyan helyen használja az autót, hogy a biztonsága azt követeli meg.
Utoljára hagy ejtsek pár szót a riasztók védelmében. A riasztóknál és minden védelmi eszköznél létezik egy minőség és megfelelőség vizsgálat, amit a MABISZ végez. Egy MABISZ által elfogadott eszköz helyesen beszerelve és beállítva nem okoz hamis riasztást.

A baj az, hogy a gyanútlan autótulajdonosok anyagi megfontolásból sok esetben vásárolnak olyan riasztót, ami nem rendelkezik semmiféle bevizsgálással, hiszen ettől is olyan olcsók, nem tudva, hogy ezzel nem biztonságot kapnak, hanem önámítást és problémát. Az állandóan megszólaló riasztó megszokottá válik és elveszti biztonsági szerepét, a sziréna megszólalásakor a tulajdonos csak legyint egyet és ki sem néz az ablakon, pedig lehet, hogy pont akkor kéne. A riasztó nem szól másnak, mint az autó tulajdonosának és nem szól máskor, csak ha baj van. Lehet probléma a beépítést követően az érzékelők beállításával, de azt azonnal korrigálni kell, no meg évente egyszer leellenőrizni.

A jó riasztó (és mi ilyeket árulunk) blokkolja a motort, egyes típusok esetében több ponton is, mint egy immobiliser és lehet bennük rablásgátló funkció is. Baj esetén felhívja magára a figyelmet ezzel az esetek túlnyomó részében már az autó feltörésének elején meggátolja az esemény folytatását. Nézz körül a honlapunkon, vagy keress fel minket, szívesen segítünk a megfelelő rendszer, vagy eszköz kiválasztásában. (www.duett.hu)