2011.02.14. 12:19

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő lenne. Hogyan tudom kimérni egy autón a gyári centrálzár 2 vezetékét, amire a riasztót kössem a vezérlő elektronika csatlakozóján.
Pontosabban 5 vagy 6 vezeték van. Ebből hogy tudom megkülönböztetni a relé vezetékét és a motorét. 2010-es Toyota Hiace a riaszó pedig Caesar ct-401 gyári távirányítóról müködő riasztó.
Válaaszát előre is köszönöm, egy próbálkozó fiatal!

Nem leszek segítőkész.
Szerintem egy riasztó beszerelése szakértelmet igényel. Nem agysebészet, de ha ennyire az alapoknál leragadtál, ne szerelj riasztót!
Egy riasztó beépítés munkadíja kifizethető összeg, míg egy hibás méréssel vagy egy óvatlan mozdulattal százezres károkat okozhatsz. Tönkretehetsz egy elektronikát, berobbanthatsz légzsákot. A riasztó motorblokkolásával veszélyeztetheted a saját és autóstársaid biztonságát. Nem akarok szónoklatot tartani, de néha meg kell húzni a vonalat a hobby és a szakmunka határán. Egy gáztűzhely áthelyezése sem tűnik bonyolult munkának, de nem venném szívesen, ha a szomszédom megbütykölné a sajátját, és együtt repülnénk egy kis hiba miatt.
Hangsúlyozom, hogy általában nem nagy feladat egy riasztó beépítése, de kell hozzá rutin. Ha csak kedvtelésből állsz neki, feltételezem, hogy segédanyagaid sincsenek hozzá. A biztos kötések érdekében itt nem felel meg a szigetelőszalag. A kábeleket védeni kell, gégecsővel, bandázzsal. A vezetékek nem lóghatnak össze vissza, kellenek rögzítő bilincsek.
A rutin és hozzáértés nélkül készült riasztók szirénáznak állandóan a városban, nem hiszem, hogy még egyre szükség lenne és nem is szeretnék segédkezni benne.
Bizonyosan sértő a hozzáállásom, de szerintem a pék süssön kenyeret, az esztergályos esztergáljon és a szakértelmével megkeresett pénzből szereltessen riasztót a riasztószerelővel.
Üdvözlettel - kütyüdoki - www.duett.hu