Autórádió veszteségmentes zenéhez

2011.02.15. 09:57

Tisztelt Kütyüdoktor!
Segítségét szeretném kérni. Autórádió vásárlása előtt állok. Szeretném élvezni az USB-SD kártya nyújtotta kényelmet de a hangminőség megtartása mellett. Sok veszteségmentesen tömörített zeném van flac formátumban. Ezeket szeretném az autóban hallgatni anélkül hogy temérdek CD-t elhasználnék. Megoldás lehet 320-as MP3-á konvertálni de mégis legjobb lenne olyan magnó beszerzése ami kezeli a flac formátumot. Tudna konkrét típust ajánlani ami képes erre?

Erre még várni kell. A neves gyártók szerint ennek nincs piaca, és lássuk be, igazuk van. Az emberek általában megveszik a lemezt és felteszik a polcra, ezzel be is végeztetett a veszteségmentes archiválás. A nagy gyűjtők nem hisznek a veszteségmentességben, úgy gondolják, hogy ha valami fele akkora méretű lesz, abból hiányozni fog valami, és az megengedhetetlen!
Az elgondolásod nagyon jó, könnyű kezelés és nincs kompromisszum.
Hallottam néhány „no name” autórádióról, ami játszik flac formátumot, de ezek minőségére, hangminőségére nem pazarolok betűket.
Egy-két nyakatekert megoldást ajánlok, de nem hiszem, hogy megér ennyit.
Szinte minden autórádió rendelkezik AUX bemenettel (pl. Pioneer DEH-1300 - 23 900Ft). Válassz egy flac lejátszására alkalmas hordozható lejátszót és csatlakoztasd az autórádióhoz. Ez egy költséghatékony megoldás, de hangminőségben nem vagyunk a topon. Az egyszerű lejátszókat arra tervezik, hogy kiszolgáljanak egy fülhallgatót, nem pedig HiFi építésére. Amit megnyertél a flac tömörítésnél, elveszted a lejátszó korlátai miatt, így a hangminőség egy közepes MP3 szintjét üti majd.
Az iTouch és az iPhone egy kb. 8€ értékű segédprogrammal képesek flac formátumot játszani. Ha egy iTouch-ot csatlakoztatsz egy iPod kompatibilis autórádióhoz, akkor az autórádióról kezelheted és nagyon jó minőségben hallgathatod a zenéidet. Itt kiemelném, hogy soha nem próbáltam flac programmal ezt a konfigurációt, ez csak egy gondolat részemről.
Ha nem ragaszkodsz a flac-hez csak veszteségmentesen szeretnél zenét tárolni, akkor ismét ajánlom az Apple lejátszóit, mert az iTunes képes erre. Ezt a konfigurációt viszont használom és tökéletes. Persze, ha eleve flac-ben szerzed be a zenét ez nem megoldás, azaz babrás.
Veszteség, vagy tömörítésmentesen tudsz még zenét tárolni, ha vásárolsz egy SD vagy USB kompatibilis autórádiót, mint például a Pioneer DEH-4200SD. Ez a készülék játszik USB-ről és SD-ről például wav formátumot. Így nincs hangminőség vesztés, csak nagyobb helyet foglal. A wav a flac-hez képest kb. kétszer nagyobb, így kétszer akkora SD-t vagy USB-t kell venni.
A legegyszerűbb még mindig, ha nagyon lényeges a hangminőség, akkor használj CD-t, míg, ha hajlandó vagy némi kompromisszumra, fordítsd át egy jobb minőségű MP3-ba.
Az általános zenehallgatáshoz, azaz háttérzenéhez kiválóan megfelel az MP3, míg, ha nagyon zenélhetnéked támad, előveszed a kedvenc lemezedet és bedugod a CD lejátszóba. Én nagyon szeretem a jó minőségű hangot, ennek ellenére többségében egy iPodról hallgatom az MP3-as dalaimat, viszont a középső bokszban ott figyel a CD gyűjtemény.