2011.02.23. 14:24

Kedves Kütyüdoktor!
Mélysugárzót szeretnék az autómba. Mélyládát nem szeretnék, mert szükségem van a csomagtartó teljes méretére. Ha kivágom a kalaptartót és abba rakok egy 25-30 cm-es mélysugárzót, az rosszabb mintha ládában lenne a csomagtartóban? Az autó egy Opel Vectra "A", sedan, fém kalaptartóval.
Köszönöm a segítséget.

Igen rosszabb. Lehetőleg kerüljük ezt a megoldást, mert ugyanannyi pénzért sokkal kisebb eredményt tudunk elérni. Biztos van előnye, de most nem jut eszembe. A kalaptartóról belóg a csomagtérbe, és ha szükség lenne a helyre, akkor nem lehet kivenni. A kalaptartót nem erre tervezték, a fém tele van lyukakkal, amiket be kell tömni és az egészet kimerevíteni, hogy zene közben ne a kalaptartó remegjen, hanem a hangszóró membránja mozogjon. Nem könnyű feladat! Az autó légtere jelentősen befolyásolja a hangját, tehát nem mindegy, hogy mekkora autóba szereled.
A ládába épített hangszóró abban a környezetben szól, ahová tervezték, tehát ideális körülmények között. Ha útban van kivehető. Nem kell átalakítani miatta az autót, nem kell szétvágni, és az autó eladásakor nem kell magyarázkodni. Ha tovább akarsz lépni és cserélni a mélysugárzót, az csak egy mozdulat. A ládába zárt hangszóró hatásfoka közel kétszerese a szabadlevegős hangszórónak, így a dobozolt változattal kellemesebb hangot és nagyobb hangnyomást tudsz előállítani.
Én nem ajánlom, de biztosan van olyan eset, amikor ez az egyetlen megoldás.
Szükségszerű rossz.
Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu