Ledes menetfényt utólag?

2011.05.17. 11:31

Tisztel Kütyüdoktor!

Ledes menetfényt szeretnék szerelni a kocsimra. Nem csak dizájnolásból, tapasztalatom szerint jobban észrevehetőek az így kivilágított kocsik nappal, mint amiken csak a tompított megy. Utánanéztem, és csak annyit tudtam kideríteni, hogy a Köhém rendelet szerint fel lehet szerelni a gápjárműre menetfényt, leírja, hogy kell elhelyezni, és a tompítottra ennek el kell halványulni. Na most csak gyárilag vagy utólag is lehet felszerelni? Felkerestem az NKH-t, de sokkal okosabb nem lettem. Annyit tudok még, lámpában meg kell lenni az E4 jelzésnek, és ennyi. Milyen menetfényt szerelhetek egy 2000-es Focusra? További sikeres munkát!

Üdv: Mustang

Rengeteg hasonló kérdés érkezik hozzám, de sajnos én nem jogász vagyok, csak Kütyüdoki, ezért kikértem a lepo01.hu vizsgaállomás állásfoglalását, mégis csak Ők értenek hozzá. "Egy rövid tájékoztatás a nappali fénnyel kapcsolatosan: Az EU 2011-től általánosan kötelezővé tette a nappali világítást a közúton közlekedő autók számára egy további, a tompítottnál is enyhébb fényű lámpa révén (Daytime Running Lights - DRL). A DRL nem helyettesíti majd a tompított fényszórót, ha a sofőr sötétedéskor felkapcsolja a tompítottat, a DRL automatikusan kialszik majd és a tompított villágitás marad mint fényforrás. Ezt minden új autóba be lesz majd szerelve gyárilag. Ez egy uniós irányelv, amit elfogadtak és kötelezővé tettek minden gyártó számára, aki uniós piacra gyárt vagy elad autókat.

Egyes autógyártók már tudtak a tervezetről és felkészültek erre, hiszen az Audi-modellek első lámpáiban az utóbbi időben feltűnt LED- sor, vagy a Porsche Turbo lökhárítójába épített fényforrások pont ilyenek. A 2011 előtt gyártott autókba a jövőben sem kell majd beszerelni az újfajta nappali világítást. Jelenleg eltérő szabályok vannak érvényben az EU-tagországokban: országúton szinte mindenütt, lakott településen nem mindenhol kötelező a tompított fényszóró használata nappal. Hazánkban városon kívül mindig használni kell a tompított világítást. Ezen kívül ha a soron következő műszaki vizsgán ilyen lámpával van felszerelve az autó és az nem gyári akkor sajnos a Nemzeti Közlekedési Hatóság nem engedélyezi a műszaki vizsgát, így az autó addig míg ezt az engedély nélküli átalakítást nem szünteti meg a tulajdonos addig a forgalomból kivonást hivatalból eszközöli."

Az aktuális jogszabályok itt elérhetőek: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31989L0278:HU:HT ML http://en.wikipedia.org/wiki/Daytime_running_lamp

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu