2011.06.21. 17:33

Azt szeretném elérni, hogy ha reggel beleteszek egy üdítőt, délután ne egy meleg löttyöt találjak benne.

Tisztelt Doki!

Tud-e ajánlani nekem autóba használható hűtődobozt? Szeretnék vásárolni végre egy valóban használhatót. Az elmúlt években nagyobb bevásárlóközpontokban kapható hűtőládákat vásároltam, de használhatóságuk alul maradt az elvárásaimnak, és ahogy ez lenni szokott eljutottam oda, hogy kerüljön háromszor annyiba, de szeretnék egy valódit. Azt szeretném elérni, hogy ha reggel beleteszek egy üdítőt, délután ne egy meleg löttyöt találjak benne. Az eddigi ládáimat ha bekapcsoltam, kézzel éreztem, hogy a tetején lévő alumíniumdarab hűvösebb lett, de úgy vélem, hogy ez kevésnek bizonyul három üdítős palack számára. Nem tudom elhinni, hogy csak nekem van ilyen igényem, biztosan létezik ebből is minőségi kategória, csak én nem találom.

Természetesen léteznek használható hűtődobozok. Mi a Waeco hűtőit áruljuk, ezekhez értünk, ezeket ismerem, szerintem ennél nagyobb kínálattal senki nem rendelkezik. Esztétikus, strapabíró, praktikus darabok, és ami a legfontosabb hűtenek! Léteznek még profibb, hajóba, lakókocsiba, lakóautóba, kamionba készült hűtőink is.

Sajnos, ahogy a kérdésben is szerepelt, az általánosan, bevásárlóközpontokban kapható hűtőtáskák, hűtődobozok többsége gyalázatos minőségű, amit már első ránézésre is sugall az igénytelenül fröccsöntött műanyag ház, no és hűteni, azt nem tudnak.

Általános használatra termoelektromos rendszerű hűtőket készítenek. Ennek lelke egy speciálisan kivitelezett félvezető lapka, amire, ha feszültséget kapcsolunk, az egyik oldala melegedni kezd, míg a másik oldala lehűl. A lapka mérete és felületének kialakítása felelős a hűtőteljesítményért, itt is a méret a lényeg. De, sajnos ez a legdrágább alkarésze egy hűtőnek és ez az, amin spórolhat a gyártó. Meg is teszi, majd a használati utasításba beleírja, hogy használjunk jégakkukat a megfelelő hatásfok elérésének érdekében. Konkrétan ezek a ládák önmagukban nem tudnak hőfokot szinten tartani sem, hűteni pedig esélyük nincs. Gondolhatnánk, hogy ennyi pénzért ilyet adnak, de általában nem gyengébbek, hanem használhatatlanok, de árfekvésük megközelíti a valódi hűtők árait.

Kedvenc kishűtőm a Waeco TB-08. A hátsó ülésre kell rögzíteni a középső biztonsági övvel, és kényelmes könyöklőként üzemel. Van rajta két pohártartó és négy félliteres üdítő fér el benne. Nem arra tervezték, hogy nyaraláshoz telepakoljuk, ez csak az utazás komfortját növeli. Amennyiben nagyobb mennyiséget szeretnénk magunkkal vinni, válogathatunk a hűtőteljesítmények és méretek között egészen 35 literes űrtartalomig. Lényeges lehet a felhasználásnál, hogy a ládák többsége rendelkezik akkumulátorfigyelő áramkörrel (vagy kiegészíthetők), ami leválasztja a hűtőt, ha az akkumulátor feszültségszintje 11V alá esik, így az autó indítható marad. Nem utolsó szempont, hogy 12V-os, 24V-os, és hálózatról (AC 230V) működtethető modellek is vannak. Nem rossz dolog kivenni a hűtőt az autóból és felvinni a szállodai szobába!

Mindenki a saját portékáját dicséri, de mentségemre szolgáljon, hogy évek óta használom a Waeco ládámat és maximálisan elégedett vagyok vele. Nyáron az autóban hagyott, kikapcsolt TC-35 ládából hat óra elteltével még mindig iható hőmérsékletű ásványvizet lehet kivenni, míg a barátaim autójában a hagyományos hűtődobozban jéggé fagyasztott ásványvíz a mellé tett jégakkukkal együtt legalább 30 fokosra melegedett. Hangsúlyozom, kikapcsolt készülékről van szó. Ha áram alatt van, természetesen olyan a hőmérséklete, amire beállítottam.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu