2011.11.07. 14:15

Kedves Kütyüdoktor,
Skoda Fábiámban van egy PIONEER DEH-2220UB fejegység, elöl két Hertz hangszóróval, az autóban összesen 4 csipogóval. A problémám, hogy nagyobb hangerőn recseg ilyesmi módon: http://bit.ly/qHdcoc
Mi lehet a rossz? A hangszórók, vagy a fejegység nem bírja a hangerőt és torzít. Mi lenne a megoldás?

Nem olyannak tűnik, mint egy túlvezérelt hangzás, inkább mechanikus problémát hallok ki a felvételből. A Hertz egy elfogadható minőségű hangszórócsalád, nem hiszem, hogy ne bírna ki egy rádió nyújtotta teljesítményt. A balansz és a fader segítségével ellenőrizd, hogy honnan érkezik a csattogás.
Nekem olyannak tűnik, mintha a hangszórómembrán ragasztása engedett volna el és az elszabadult membrán csattogna. Hasonló hangja van, ha a nagyobb hangerőhöz tartozó nagyobb membránkitérés miatt a membrán beleérne a hangszórórácsba vagy a kárpit valamely részébe. Talán még a kilazult rögzítő csavar hangja is beleférne így meghallgatás alapján. Nagyon jól tetted, hogy küldtél róla felvételt, de biztosat így sem merek mondani, ez sem pótolja a valós meghallgatást. Mivel a csattogás csak bizonyos frekvencián jelentkezik, én mechanikus problémát sejtek, ha a hangerő miatt torzítana, az a magas hangokat is érintené. Nem írtad, hogy mindig, azaz a hangszóró csere óta ilyen, vagy jó volt és egyszer csak ilyen lett. Ha a hangszóró csere óta ilyen, akkor érdemes felülbírálni a beépítést, ha egyszer csak ilyen lett, akkor megkeresni a hibás hangszórót. A hangszóró hiba javítható is, de nagyon kevés igazi hangszórójavítót ismerek és nem is olyan olcsó a javítás. Kis ragasztási hiba otthon is orvosolható rugalmas ragasztóval, mint például Pálmatex, komolyabb hibánál viszont mérlegelni kell, hoy talán megéri újat választani.
Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu