Eltenném tavaszig a robogómat

2011.11.28. 15:03

Tisztelt Kütyüdoktor!

Nemrég vettem egy robogót, és az lenne a kérdésem, hogy tarthatom-e társasház lépcsőházában (biciklik, babakocsik vannak ott még, de elfér mellettük), vagy ha kint kell tartanom, milyen lopásgátló eszközt érdemes beszerezni? Keréktárcsazár van már, de ezt nem érzem elég biztonságosnak.

Válaszát előre köszönöm!

Szinte minden házirendben benne van, hogy a kerékpártárolóban nem lehet robogót és motorkerékpárt tartani, mivel az elpárolgó üzemanyag szellőztetése nem megoldott. Ez az általános, de a helyi szokások ettől eltérhetnek, erről neked kell egyezkedned a lakóközösséggel.

A keréktárcsa zár nagyon jó megoldás, de egy erős láncot is rátennék, és ha biztos akarsz lenni, egy riasztó sem ártana. A riasztónak csak akkor van értelme, ha olyan helyen tartod, ahol van aki felfigyel a hangjára. Természetesen minden riasztó blokkolja a motort, de a robogót el lehet tolni és fel lehet emelni, így nincs nagy szerepe egy hosszú időre félretett gép esetében a blokkolásnak.

Rengeteg riasztót ajánlanak robogóhoz, olcsót és jót is, nem ismerem mindegyiket. Nálunk két motorkerékpárra gyártott szerkezet van a kínálatban, GT-Alarm és META. Mindkettő nagyon jó és kifejezetten motoros funkciókkal bír.

A kiválasztásnál az alábbiakra figyelj.

A motorriasztónak kis mérettel kell rendelkezi, mert a robogóban nincs túl sok hely ahová szerelni lehet.

Szigorúan vízvédett riasztó jöhet csak szóba, hiszen bárhová szereljük mindig jelen van a pára és üzemszerű, hogy néha esőben is motorozol. Nagyon lényeges a kis fogyasztás, mert a robogóban nagyon kis kapacitású az akkumulátor, hamar lemerül. A motorriasztók, mint a GT és a Meta elalszanak, azaz egy bizonyos idő elteltével lekapcsolják funkcióikat és egy alap, figyelő állapotba mennek, ami szinte nem igényel energiát. Amikor riasztást vált ki valami, először csak érzékel, majd ébreszti magát és riaszt. Az olcsóbb egyszerűbb riasztók nem vízvédettek, nem is kicsik és normál fogyasztással vannak megáldva, ami három-négy nap alatt lemeríti az akkumulátort. Ha van rá mód, és lehetőség vásárolj egy csepptöltőt a téli álomhoz. Az akkumulátor tavaszig saját magától kisül, lemerül és, ha teljes lemerülést eléri, sajnos tönkremegy. Egy-két ezer forintért lehet vásárolni olyan töltőt, amit ősszel ráteszel az akkumulátorra és tavaszig szinten tartja azt. Megéri, mert így nem kell új akkut vásárolni és az első napsütéskor pöcre indul a gép.

Összegezve, hogy hol tarthatod, azt a környezeted szabja meg, de egy erős lánc és egy riasztó biztosan kell hozzá. Ne feledd az akkumulátor töltését, mert magában is merül, de, ha riasztót is használsz, rendszeres odafigyelést igényel töltés nélkül.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu