Baj, ha erősebb a hangszóró a rádiónál?

2011.12.22. 10:46


Tisztelt doki.

2db Hertz DCX 690-es(2x180W RMS) hangszoró vásárlása előtt állok, és azt szeretném kérdezni, hogy ha benne hagynám a jelenlegi Sony magnómat ami 4x 50W-os, és csak a 2 Hertz lenne rákötve, akkor kiéghet-e a magno? Mivel nem nagyon hallgatom erős hangon a zenét ezert picit fölöslegesnek érzem az erősítő vásárlását. Önnek mi a véleménye?

Kedves Kérdező!

Ez fordítva működik, akkor lenne baj, ha a magnó, azaz a jelforrás nagyobb teljesítménnyel hajtaná a kisebb hangszórót. Esetedben a magnó nem tudja kihasználnia hangszórót, semmi bajt nem okoz, tudod majd, hogy a nagy hangerőnél fellépő torzítás a fejegységed végfokának a hibája, nem a hangszóróé.

Sajnos a termékekre írt paraméterek nem teljesen fedik a valóságot. A gyártók nem a hivatalos mérési eljárást használják a teljesítmény meghatározásánál, így a hangszóró 180W RMS teljesítménye sem igaz, ahogy a fejegységre ráírt 4x50W sem. Amikor zenerendszert tervezünk, mi is sokkal nagyobb teljesítményű hangszórót választunk, mint az azt meghajtó erősítő adata. Ennek egyszer az a magyarázata, hogy úgysem igaz a ráírt érték, másrészről a hangszórót nem szoktuk a végletekig terhelni.

A szép hangzás, a tökéletes hangátadás valahol a paraméterek által határolt terület felénél, harmadánál jön létre. A végletek feszegetése torzítást, meghibásodást eredményez. Egyedül a hangnyomás versenyeken hajtjuk ki teljesen a zenerendszer komponenseit, ott az a lényeg, hogy ki mekkorát durran, minden decibel számít, senki nem bánja, ha a jó eredmény érdekében a mérés végén egy leégett, tönkrement hangszóró marad.

Esetedben, persze nem ez volt a kérdés. Nagyon jól választottál, egy 50W-os rádióhoz passzol a 180W-os hangszóró, sőt, lehetőséget ad később a bővítésre. Használd, semmi bajt nem okoz, így helyes.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu