2012.01.25. 12:13

Tisztelt Kütyüdoktor!

Az autómban egy KDC-btU40 típusú fejegység van, melyet elsősorban a bluetooth kihangosító miatt választottam. Ha éppen működik, nagyon jó is. Viszont az a problémám vele, hogy pár naponta/hetente HF Error hibaüzenettel megszakad a kapcsolat, melyet csak a készülék resetelésével lehet helyreállítani (Ezután természetesen minden más is "elmegy", ezért minden ilyen művelet teljes rádióprogramozással, hangszín, egyéb beállítással is jár, ami nagyon kellemetlen). A készülék firmwerjét már frissítettem, az sem hozott változást. Ezek után lehet-e még Ön szerint valamivel próbálkozni, esetleg szakszervízben, külön a bluetooth egységgel, ami, ha minden igaz Parrot?

Köszönettel: Szabolcs

Ha ez általános hiba, akkor a Kenwood importőr tud róla, így megkérdeztem és ezt válaszolta:

A leírt hibakódot a felhasználói magyar nyelvű kezelési utasítás is említi a hibaelhárítás résznél. A készülék vagy távol kerül a telefontól és ezért nem tud vele kommunikálni, azaz megszakad a felépített bluetooth kapcsolat, vagy a telefon memóriája nem elérhető valamilyen okból és ezért szakad meg a kapcsolat. Mind a két esetben a készülék kikapcsolása újra bekapcsolása és a mobil telefonnal történő újra párosítás eredményezheti a hiba megszüntetését. Csak ha ez nem hoz eredményt akkor kell reset-et nyomni. Célszerű a fejegységet kipróbálni egy másik típusú mobil telefonnal, hogy annál is jelentkezik-e ez a hiba, ill. ezzel együtt a mobil telefon bluetooth szoftverét is szakszervizben ellenőriztetni. Az eddig - elég ritkán - fellépő hibák gyakorlatunkban nem a KENWOOD Parrot egységének meghibásodását mutatták. Jó lenne tudni azt is, hogy milyen mobil telefonról beszélünk és milyen bluetooth szoftver fut a készüléken!

Annyival kiegészíteném, hogy sajnos előfordul kompatibilitási probléma még egy Nokia kihangosító és egy Nokia telefon házasításakor is, pedig, ha valaki Ők tudják mit programoztak. A Blutooth szabvány, de mégsem, mert az alapokat szabványba fektették, de a rendszer részletei szabadon módosíthatók, fejleszthetők, így folyamatosan frissíteni kell a telefon és a kihangosító szoftverét, hogy biztosak legyünk abban, hogy egy nyelvet beszélnek.

A Kenwood nagyon jó utat választott, nem állt neki a Bluetooth modul fejlesztésének, hiszen a jó hangzáshoz és a megbízható szolgáltatásokhoz ért, ezért megvásárolta a Parrot modulját, aki ebben profi, ezért úgy gondolom nagy baj nem lehet. Minden Kenwood szerviz tud segíteni a Bluetooth modul frissítésében, de a telefon szoftverét egy telefonos szervizzel kell felülbíráltatni és szerintem minden megjavul. Ha nem, akkor jöjjön csak a készülék javítás.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu