Nem indul a Suzuki

2012.03.02. 13:17

Tisztelt Kütyüdoktor!

Az alábbi problémám van.

1999 évjáratú Suzuki Swift gk. augusztusban nem indult. Gondoltam, hogy a 2 éves aksim megadta magát és vettem egy új Banner aksit. Ezek után a régit feltöltöttem és elraktam. Az autót ritkán használom és az új aksi 1 hónap után lemerült. Feltöltöttem és mindig indított.

Két hete megint kakukk és visszavittem az új aksit, hogy rossz. Az aksis nyolc voltot mért a Banneren. Közben visszatettem az autóba a régi aksit és aug. óta álló aksi pröcre indított.

Az aksis feltöltötte a Bannert és terhelő villával megmutatta, hogy semmi baja. Ezek után elvittem az autót egy villany szerelőhöz és két napig ott hagytam feltételezve, hogy valami szívja az aksit. Semmit nem találtak. Egy hét állás után simán indult az autó és tegnap munkába induláskor minden rendben volt és du meg sem nyikkant. Valami taácsot kérnék.

Előre is köszönöm.

Amennyiben az autó töltése 13,8V vagy fölötte lévő érték és az autó akkumulátornál mért áramfelvétele nem haladja meg a 100-120mA-t, egy jó akkumulátor nem merülhet le. Ha reggel jó volt, délutánra lemerült, akkor valami időszakosan fogyaszt az autóban, de annak jelentős fogyasztásnak kell lennie. Ami felhasználói hiba előfordulhat, a felkapcsolva hagyott világítás, a bekapcsolva hagyott rádió, a bekapcsolva felejtett belső világítás, de ezeket észrevetted volna. Látatlanban nincs sok ötletem, talán mérési hiba, ismét át kellene vizsgálni az autót.

Swiftnél az ajtónyitás érzékelőkön van egy gumisapka, ami le szokott esni, ez például okozhat olyat, hogy a kapcsoló nem éri el rendesen az ajtót és határesetként néha csukott ajtónál is felkapcsolja a belső világítást. Ha van riasztód, ellenőrizd, hogy nem szokott-e indokolatlanul riasztani. Egy rosszul beállított belsőtér vagy ütésérzékelő forgalmas helyen állandóan megszólal és a folyamatos szirénázás szintén meríthet. Igaz nem Suzukiban, de volt olyan hibánk, amikor az ablakmosó tartály lyukas volt és az autó generátorára csöpögött a mosófolyadék, ez a víz elég volt ahhoz, hogy a generátor közel 1A-es áramfelvételt produkáljon. Ezek csak tippek, nem pótolják a mérést. Az egy hét alatt lemerülő akku télen lehet természetes, a reggelről délutánra lemerülő már nem, látni kell az autót.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu