Övfigyelmeztető házilag

2012.03.23. 14:13

Kedves Kütyüdoktor,

Segítségedet szeretném kérni az ügyben, hogy a trendekkel ellentétben nem ki-, hanem beszereljek autóba biztonsági öv bekapcsolására figyelmeztető hangot, lehetőleg minél idegesítőbbet. Édesanyám első szériás Toyota Yarisáról lenne szó. Évek óta traktálom a biztonsági öv bekötésével, de neki kényelmetlen és kész...

Tudomásod szerint létezik-e olyan boltban vásárolható megoldás, ami segítségemre lehet a merényletemben? Úgy rémlik, a műszerfal jelzi az öv állapotát, de hangot nem ad ki. Esetleg van olyan szakember, aki házilag eszkábált eszközt tudna erre készíteni?

Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv, Máté

A visszajelző nagyon egyszerűen működik. Az öv fogadó részében van egy kapcsoló, ami egy figyelmeztető hangot adó elektronikát kapcsol. Elmondva egyszerű, de a kapcsoló beépítése egyedi, sok esetben nehézségbe ütközik, hiszen nincs helye, ki kell találni, hova kerüljön, mivel rögzüljön. Ha van hely, nincs nagy probléma, de ha nincs, lehet, hogy érdemesebb körülnézni bontóban egy kész darab után.

Hangjelzésnek használható egy egyszerű buzzer, ami veszedelmesen zavaró sípoló hangot is adhat, de egy alapismeretekkel rendelkező műszerész tud kellemesebb hangot csiholni belőle. Elektronikai áruházakban kapható olyan egységcsomag, amiben benne van a panel és az összes alkatrész, csak össze kell forrasztgatni, választható a vonatfüttytől a csengettyű hangjáig. Ezek az egységcsomagok 3000 Ft körül kaphatók, a buzzer nagyjából 600 Ft.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu