Szivaccsal ragasztották be az ajtót

2012.09.11. 10:46

Tisztelt Kütyüdoki!

Kb. fél éve vásároltam egy 14 éves F Astrát. Szerettem volna jobb zenét építeni bele, ezért ki akartam szerelni az első hangszórókat, hogy a kiszemelt szaküzletbe "méretpontos" újakat szerezhessek, természetesen a jobb elérhető hangzás reményében. Az ajtókárpitot kiszerelve azonban megrettenve tapasztaltam, hogy a gyári "felfröccsenés" ellen védő fólia már nincs meg, de ami rosszabb, hogy az ajtólemezt belülről az előző tulaj egy közepesen vékony (hangszigetelő??) szivaccsal ragasztotta be! Szinte a teljes ajtólemezt betapasztotta, az ajtó aljában hagyott egy kb. 3 centis csíkot, így legalul vízszintesen már nincs befedve, a víz így akadálytalanul ki is folyik. Mostanában nem közlekedtem esőben, így nem tudom, mennyi víz juthat be, de a kérdés az, hogy maradhat-e ez így? Attól félek, hogy az ajtólemez záros határidőn belül rohadni kezd, mert a szivacs magába szívja a bejutó vizet. A kocsi amúgy nagyon jó állapotban van (eredeti fényezés, semmi rozsda), és hosszabb időre terve zek vele, ezért nem szeretném, ha alattomosan, belülről kezdene rozsdásodni egy ilyen "bárgyú" hiba miatt.

Egyébként a szivacs nagyon jól oda lett ragasztva, leszedni szinte lehetetlen, csak apró cafatok jönnek le. Ha le kellene szedni, mivel próbálkozzak?

Köszönöm megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel,
Egy rettegő gimis kiscsávó

Kedves Érdeklődő!

Ez valóban baj lehet. A szigetelésre speciális anyagot kell használni, zárt cellás szivacsot, ami a kis légbuborékok miatt ugyan úgy szigetel, de nem szívja magába a nedvességet (lehet akár polifoam). Az ajtó alapból fel van készítve arra, hogy ott víz és pára jelenik meg, de arra nincs, hogy folyamatosan vízben áll. Látni kéne, hogy hogyan és mivel ragasztotta fel a mester és minél előbb leszedni. Ha valamit felragasztunk a lemezre, akkor azt vagy teljesen telibe kell ragasztani, hogy ne maradjon olyan zárvány, ahol lecsapódhat pára, de nehezen tud távozni, vagy gondoskodni kell a ragasztáskor olyan elvezetőkről, amin keresztül kiszellőzik a szigetelő anyag és a lemez közötti tér.

Az ajtókárpit és az ajtólemez közé is vissza kell tenni a fóliát, mert a kárpit is megszívhatja magát vízzel és széthullik, eldeformálódik, hiszen papírból van. Ha nincs más megoldás, apró darabonként kell letépkedni a szivacsot, az ottmaradó ragasztó csak csúnya, nem tartja a nedvességet, fóliaként használható akár egy szemeteszsák is, de minden barkácsáruházban kapható hasonló anyag, amiből könnyedén kivágható a kívánt forma. Sajnos sokszor jót akarnak az emberek, de körültekintés nélkül cselekednek. Azt, hogy mivel lehet leszedni, leoldani, nem tudom, látni kell, hogy mit használt az elkövető, de balsejtelmem azt súgja, hogy Palmatex ragasztót, mert az jó és viszonylag olcsó, azt pedig csak kézzel és körömmel lehet eltüntetni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu