Leszívja a légzsák az aksit?

2012.10.11. 16:25

Tisztelt Kütyüdoktor!

Beszereztünk egy Renault Megane VAN Autentiq-et, 2005-ös. Azóta nincs pénzünk, és minden reggel talon, hogy autóval megyünk, vagy busszal. A kocsi dönti el. Először, nem indul csak 3,4,5 indítás után, kiírja,hogy chaking injection, és 5. indítás után nagy füstel indul.(márkaszervízbe 3-szor voltam vele, mindent cserélnek rajta sok pénzért, és két nap múlva kezdődik előröl. Kettő: -világít a displayen a légzsák jel, és ez állítólag leszívja az aksit,ha nem megyünk vele. minden nap, reggel nem indul.(egy éves akksival télen minden este be kell hozni az akksit, vagy nem indul.Kezdődi ez -4 C foknál.De nyáron is leszívja v

Az autószerelői kérdés nem rám tartozik, nem értek hozzá, ahogy olvasom, az sem, aki eddig nézte az autót. Cserélgetni alkatrészeket nem túl szakszerű. Az autó computere rengeteg adatot kiír, amiből kis logikával megfejthető a probléma, így szerintem a szerelőt kell elsőre lecserélni.

A légzsák lámpácskája nem világíthat gyújtás nélkül, így nem merítheti le az akkumulátort. Érdekesebb, hogy miért világít. Ha valaki megbontotta a légzsák áramkörét, akkor bekerül a hiba a tárolóba, de ezt a szerelő törli a számítógépen és, ha többé nem fordul elő, akkor nem világít. Ha, tegyük fel kontakthibás a kormányátvezető, akkor a hibát beírja a tárolóba és hiába törlik, a következő előforduláskor újra beíródik, ebben az esetben cserélni kell a hibás alkatrészt.

Az akkumulátor lemerülése miatt elsőként fel kell tölteni rendesen az akkumulátort, majd mérni az autón egy töltést és egy nyugalmi áramfelvételt. Ebből már lehet következtetni, hogy hol lehet a hiba. Nagyon fontos, hogy fel kell tölteni rendesen az akkumulátort, ezt sokan rosszul értelmezik. Az akkumulátor töltése legalább hat óra, nem elég bebikázni az utót és nem elég menni vele húsz kilométert. Rendesen akkumulátortöltőn kell tölteni és, ha olyan az akkumulátor, akkor ellenőrizni kell benne a folyadékszintet, ha kell utántölteni.

Ma egy autószerelő szinte semmit nem tud szakszerűen megcsinálni, ha nincs az utótípusnak megfelelő kiolvasó berendezése. Sajnos a világ olyan irányba ment el, amihez nem elég a szaktudás és nem elég a logika, kell egy számítógép is. A bonyolultabb hibák keresése és javítása szakszervizt vagy szakosodott szervizt feltételez, az alkatrészek cserélgetése költséges és fölösleges.

Üdvözlettel, Kuznyák Miklós - New Duett Kft.