Jó zenét kis pénzből

2012.10.25. 11:33

Kedves Kütyüdoktor!

Egy Peugeot 206-ról lenne szó. Sajnos gyárilag csak az első 2 ajtóban található hangszóró. Jelenleg egy Panasonic cq-c1313ne fejegység található benne, és most a hátsó ajtókba szerelhető hangszórók pótlásán gondolkodom. A kérdés csak az, hogy hoz-e annyit hangzásban, hogy megérje beszerelni őket. Gyári hátsó hangszórókról lenne szó. Nem célom az, hogy csúcsminőségű zene legyen az autóban, egyszerűen csak hallgathatóbbá szeretném tenni.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

A zenehallgatás élményét nem fokozza a hátsó, gyári helyre szerelt hangszóró.

A zenei kép előállításánál arra törekszünk, hogy reprodukáljuk a színpad képét. Úgy halljuk a zenét, mintha egy színpad előtt állnánk, annak legyen magassága, mélysége és szélessége. A színpadon pozícionáltan szólaljanak meg a hangszerek, mint egy igazi koncerten, amikor a legjobb helyre sikerül beülni. Az emberi hallás adottsága, hogy a hang irányát a magas hang határozza meg, így nagyon fontos a hangszórók elhelyezésénél a magas sugárzó helye és annak irányítottsága.

A hangkép létrehozásánál a domináns szerepet az autó első hangszórói játsszák. A hátsó hangszóró a hátul ülők hangszórója. Aki hátul ül, az hallja az első hangszórókat, de az ülések és az elől ülők sokat tompítanak a hangon, ezt a veszteséget pótolja számukra a hátsó hangszóró. Illetve a hang elosztását hivatott megvalósítani, hiszen, attól, hogy elől zenét hallgatunk, nem biztos, hogy az utas is szeretné hallgatni, vagy az nem zavarja a hátul szundikáló gyermeket. De. Amíg a hátul ülőknek áldás, hogy az első hangszórót is hallják, addig az elől ülő nem hallhat semmit a hátsó hangszóróból. Mivel az először megszólaló magas hang adja meg agyunknak a hang irányát, a hátulról érkező magas hang, azonnal szétrombolja az elől megalkotott színpadképet. Belekerülünk a zene közepébe, mintha ott állnánk a zenekar tagjai között, és az nem jó, bár elismerem, van, aki pont ezt szereti.

Ez volna a helyes út a zeneépítéshez.

Mégis sokszor használunk hátsó hangszórót. Az első hangszórók mérete korlátozott. Az ajtóba maximum 16 cm átmérőjű hangszórót lehet esztétikusan és problémamentesen elhelyezni. Az ajtóban lévő légtér sem alkalmas ennél nagyobb membránfelület kiszolgálására. A hangszóró fizikai mérete meghatározza, hogy milyen frekvenciatartományt tud visszaadni számunkra. A 16 cm-es átmérő még a mély-közép tartományba esik. A hiányzó alsó frekvenciák reprodukálásához nagyméretű mélysugárzó hivatott, ami nagyon rossz hatásfokkal működik és egy olyan tartományt szólaltat meg, ami rosszul terjed és rosszul halljuk. Ehhez már erősítő kell, nem is kicsi. A mélysugárzó és egy erősítő költséges és helyigényes dolog, nem mindenki engedi és engedheti meg magának.

Itt jön a valamit valamiért. Lemondunk a színpadképről és beszerelünk egy nagy méretű hangszórót hátra. Nem az ajtóba, mert ott nincs hely, hátra a kalaptartóba. A kalaptartó elbír egy 6x9 inc méretű hangszórót, a csomagtartó légtere ezt ki is tudja szolgálni. Ez még egy olyan méret, amit egy rádió saját végfokozata is meghajt, és kellemes mélyhanggal tölti meg az autót. Előnye, hogy egyszerű, olcsó. Hátránya, hogy elrontja a zene képét. Jelentős javulást hoz a zenénkbe, nem pótolja és nem is közelíti meg a mélyláda hangját, de ne is várjuk el hiszen árban sem jár a környékén.

Hosszú okfejtésem után a válaszom az eredeti kérdésre. Csak akkor szerelj hátsó hangszórót a gyári helyre, ha szeretnéd, hogy a hátsó utasoknak szebb hangzása legyen, vagy szeretnéd szeparálni a hangot. Amennyiben zavar vezetés közben a zene, de a hátul ülők hallgatnák, vagy az utasokat zavarja a zene, de te hallgatnád, akkor ez jó megoldás. Számodra semmilyen jelentős javulást nem hoz egy hátsó hangszóró a gyári helyen, a hangminőség miatt ne költs erre. De, ha feláldozod a kalaptartót és beszereltetsz egy kb. 15.000 Ft-os ovál hangszórót, jelentősen jobban fog muzsikálni az autó.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu