Engedélyezett-e a ledes izzó

2012.10.30. 17:40

Kedves Kütyüdoktor!

Kérdésem a következő Lenne: A mostanában kapható, H4 foglalatú led izzók szabályosan használhatók-e a régebbi gépjárművekben vagy a hatóság rögtön kiszűri és bünteti?

Köszönettel: Tamás

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet -

(1) A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító-, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír vagy megenged.

(4) A világító és a fényjelző berendezésekben csak a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzólámpát szabad használni.

Ennek értelmében nem lehet LED-es izzót használni. De, nem is ajánlom, mert az eddig általunk kipróbált LED-es izzók messze elmaradtak minden paraméterükben az eredeti izzótól. Sem fénye, sem fényereje, sem vetülése nem volt alkalmas a használatra. Természetesen lehet, hogy már kapható olyan, ami alkalmas, hiszen a technika fejlődik, de én személy szerint még csak csapnivaló vacakokat láttam.

Nem hiszem, hogy egy közúti ellenőrzés során valaki kivenné az izzót és megvizsgálná, hogy valóban típus azonos-e, ha az hasonló fénnyel világít, mint a gyári, de sajnos a LED-es nem világít úgy.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu