2012.11.07. 13:33

Tisztelt Kütyüdoktor!

Nemrég vásároltunk egy Opel Astra H kombit, amelyben gyári navigációs rendszer van.

Az a probléma az autóval, hogy az antenna túl magasan van, nem fér be a garázsba, 5-10 cm magasabb mint lehetne. Kérdésem, mivel lehetne kicserélni, illetve a navigációnak van-e valami köze ehhez az antennához, vagy csak a rádió működik vele?

Konzultáltunk az Opel szervizzel , de pontosat nem tudtunk meg. Látni kell az autót vagy szükséges egy alvázszám az antenna beazonosításához. Az adott autónál három féle hosszban és három féle csavarmérettel létezik antenna, ami feltételezi, hogy akár sikerrel cserélhető rövidebbre.

A gyári szárak kaphatók, 280mm, 360mm és 405mm-es hosszal, ezeknek létezik 5-ös, 6-os és 7-es átmérőjű csavar verziója, tehát, ha most 405mm a hossz, azt le lehet rövidíteni, hogy beférjen az autó, egyéb esetben más megoldást kell keresni.

Mivel a GPS antenna az antennatalpban van, akár le is vehetjük a szárat, csak a rádió vétele lesz rossz, a navigáció működik tovább. Ez azért jó hír, mert, ha gyárilag nem tudunk rövidebb szárat tenni az autóra, akkor egyszerűen le kell venni és egy másik rádió antennát kell szerelni máshová. Létezik szélvédőre ragasztható antenna, ez nem olyan csúf, jó a vételképessége és nem áll ki az autó síkjából.

A szárból nem szabad levágni. A szár hossza méretezett és bármilyen kis eltérés nagy érzékenységbeli különbözetet okoz, természetesen a rossz irányába. Kapható nagyon csinos rövid antennaszár autósboltokban, de ezek csak csinosasak, többségük nem méretezett, rossz rádióvételt produkálnak.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu