2013.02.21. 09:35

Tisztelt kütyüdoki!

Segítségedet, segítségeteket szeretném kérni!

A "problémám" az lenne, hogy van egy régóta beszerelt Blaupunkt autórádióm, hozzá a szélvédőn egy belső antenna! Szakszerűen lett évekkel ezelött bekötve, amikor bekapcsolom a rádiót kapcsol vele az antenna is és kikapcsoláskor is rendesen kikapcsolnak, és gond nélkül teljesítenek! Tavaly vettem észre elösször és az idén is sokszor hogy állandóan azt a kis pattanást, halk sercegést a hangszoróból amikor példáúl bekapcsolom a fűtést a kapcsoló elfordításával vagy ha az ablaktörlőt bekapcsolom! Szélvédőmosó spriccelésekor is hallani, ott hosszabban "tart" a recsegés vagy inkább sercegés! Nem zavaró de nem kellene "megszólalnia" a hangszoróban szerintem! Nagyon halk, alig hallható a sercegés vagy pattanás, de eddig nem csinált ilyet! Mostanában és elötte sem volt semmilyen megbontás vagy szerelés ezért is kérném első körben a "tippedet"! Az autórádiót a kiemelő villával kiemeltem és mögötte szétnézve nem találtam csupasz vagy logó kábelt,gondolom más vagy máshol lesz a hiba! Esetleg az antenna lehet a ludas, jó 5-6 éve lett beszerelve! Az autó rendben, a villamossági oldal is jó, nem merül le az akkumlátor semmilyen "gyanús" dolgot nem vettem észre! Az autó 94-es 60kw-os Isuzu dízel de ez gondolom lényegtelen de leírtam!

Válaszodat előre is köszöntem!

Szép estét.

Zsolti

Sajnos előfordul az idő múlásával, hogy a csatlakozások is elöregednek, ami az autó életében még nem tapasztalható, de a rádió zavarként már jelzi. Az elektromos antennák hajlamosak összeszedni a zavart, de feltételezzük, hogy eddig nem volt, csak most jelent meg a sercegés, pattogás. Elsőként az antenna testelését gondolnám újra. Közvetlen az antenna mellett le van testelve egy vezeték, ezt csavarozd le, tisztítsd meg és csavarozd vissza. Ha van rá mód egy másik antennával is kipróbálhatod a rádiót, hogy azon is megjelenik-e a zavar. A próbaantennát is le kell testelni, ez lényeges, de elég, ha csak odafogod az autó karosszériájához. Volt már arra példa, hogy az antenna vezetékének szigetelése sérült és az árnyékolás leért az autó karosszériájára. Ez így első hallásra nem okoz bajt, hiszen negatív ért negatívra, de ettől egy olyan hurok alakult ki, amitől zavar jelent meg. A rádiónál mozgasd meg az antenna bemenetet, és ellenőrizd, hogy a rádió test vezetéke megfelelő. Ha ezek jók, akkor bonyolódik a helyzet. A rádió rendelkezik zavarszűréssel, de ez is elöregedhet, mármint a benne lévő kondenzátor. Van külső szűrő is, ami megoldhatja a bajt, de nem hiszem, hogy otthon mindenki tart ilyet. Ebben egy tekercs és egy kondenzátor van, ami kisimítja az autóban keletkező kis szikrákat.

Azt tanácsolom, hogy, ha a testelések nem segítenek fordulj szakemberhez. A zavarszűrés nagyon gonosz dolog, mivel mérni nem lehet (azaz problémás) marad a próbálkozás és ha van akkor a rutin. A szakszervizben van minden, ami a zavarszűréshez kell és a végén csak azt kell kifizetni, ami megoldotta a gondot.

Sajnos előfordulhat, hogy a rádió és az antenna körében minden jó és valahol az autó egyik csatlakozása korrodált, de ettől minden működik, csak a rádió jelzi vissza a későbbi bajt. Ezt megtalálni nagyon nehéz, de lehet kezelni a tünetet.

Ne felejtsük ki a problémából az antennát, bár az elején írtam, hogy ajánlatos másikkal is kipróbálni. A szélvédőre ragasztható antennák általában megfelelnek a használatnak és praktikusak olyan esetben, amikor külső antennát nem lehet használni. A kis méret és nem túl szerencsés elhelyezés miatt a talppontjukban egy illesztőt és egy erősítőt kell használni, ez az a kis fekete doboz ott középen. Ha a beépítésnél nem jelentkezik semmi gond, a későbbiekben nem szoktak elromlani, de tartsuk szem előtt, hogy ettől még érzékenyek. A szélvédő párásodik, amiből az antenna is kap, ez idővel kikezdheti a csatlakozási pontokat. A gyengébb minőségű antennák természetesen gyengébb minőségű alkatrészekből épülnek fel, amik hamarabb öregednek.

Összegezve, ellenőrizd a testpontokat és utána úgy is el kell menni egy szervizbe, mert nekik van próbaantennájuk, zavarszűrő tekercsük és rutinjuk.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu