Klíma tisztítása házilag

2013.06.11. 10:30

Olvastam a Facebookon a klímatisztítóról szóló figyelmeztetését. Én nem pesti vagyok, ezért nem tudok elmenni Önökhöz, azaz nem érné meg Miskolc mellől felutazni, ezért kérdezem, hogy én otthon meg tudom-e csinálni a tisztítást, és milyen anyagot vegyek hozzá.

Igen, jól fogalmazott, tényleg figyelmeztetésnek szántam a klímatisztító hab használatát, mert a jobb idő beköszöntével rendszerességgel érkeznek a tisztítás áldozatai, a szétmart gyári rádiók és fűtéspanelek. Egyrészt jó dolog, hogy ennyi ember komolyan veszi a klíma tisztaságát, mert ez valóban roppant veszélyes az egészségre, másrészt szomorú, hogy a boltok polcain díszelgő tisztítóanyagokra nincs ráírva a felhasználási terület, a felhasználás módja, az óvintézkedés és, hogy milyen károkat okozhat. Aki nem olvasta, annak leírom.

A klíma tisztítása nagyon fontos a nyári használat előtt, mert a regiszterben és az autó légjárataiban gombásodás fordulhat elő, ami a klíma használatakor az emberi szervezetbe juthat és nagyon komoly fertőzést okozhat. Ez nem vicc, nem marketingfogás, ez otthon is igaz, de az autóban a kis légtér miatt nagyobb jelentőséggel bír. A kereskedelemben kapható tisztítók közül a habokat emelném ki, mint nemkívánatos eszközt az autós használatban. A gondolat jó, miszerint egy hosszú cső segítségével az autó levegőcsöveibe befecskendezett hab fertőtlenít, de a gyakorlat mást mutat. A habból egy idő után folyadék lesz, ami a csövek illesztésein keresztül kicsorog a műszerfal belsejébe és eláztat mindent, ami útjába akad. A középső beömlőből az autórádióba, esetleg a fűtésvezérlőbe folyik. A tisztítószer erősen maró hatású, nem barátságos anyag, órák alatt szétmarja az elektronika panelján lévő nyomtatott áramkört és a kisebb alkatrészeket. Egy gyári rádió vagy egy fűtéselektronika többszázezer forintos befektetés is lehet. Idén valahogy jelentősen megnövekedtek az ilyen jellegű hibák, rendseresen érkeznek az ügyfelek tönkrement készülékeikkel, amiknek a többségét nem lehet javítani. A tisztítást inkább gázzal végezzük. A gázzal működő sprayk használata, egyszerű. Az autón be kell kapcsolni klímát teljes intenzitással, majd belső levegőkeringetésre váltani. A sprayt be kell tenni az utastérbe és speciális kiképzésű fejét be kell pattintani, amitől az folyamatosan kiengedi a gázt. Gyorsan rázárjuk az ajtót, majd várunk tíz percet, ami idő alatt a fertőtlenítő gáz átjárja az autót és annak szellőzőjáratait. Tíz perc után nyitott ajtókkal hosszan átszellőztetjük az utasteret és kész. Lehetőleg ez az esemény essen egybe a pollenszűrő cseréjével. Márkát nem írok, az reklám lenne, de lényeg, hogy ne habot használjunk. Ez nem bonyolult feladat otthon is megoldható, bár a pollenszűrő cseréje egyes autótípusnál közel sem egyszerű (Ford esetében a gázpedált kell kivenni a helyérő), ezeket a kiemelten nehézkes cseréket bízzuk szakemberre.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu