Penészes szag jön a szellőzőből

2013.06.17. 12:09

Egy Logan MCV 1.5 dCI szellőztető (klíma?) rendszerének tisztításának lehetőségiről szeretnék némi információt. Az a helyzet, hogy a légkondi (nem feltétlenül huzamosabb ideig) használata után mindig egy olyan "meleg, prunyadt penészes szag" (életem párja szerint) áramlik az autóba úgy 20-30 percen át. Gondolom valami jó féle takarítással ezt megszüntethetem csak nem is nagyon tudom, hogy hol kezdjem. Amúgy az autó 2007. júliusi és a légkondit sem használjuk gyakran, csak nyaranta és akkor is általában csak a hosszabb utakon.

Előre is köszönöm: Kusztos László

A klímát, főként, ha csak ritkán használjuk a leállítás után egy-két percig szellőztetni kell, hogy a lecsapódó pára kiszáradjon a rendszerből. A bennmaradó nedvesség összegyűlik és megposhad, ez okozza penészes, de sokszor inkább orrfacsaró szagot.

Ki kell cserélni a pollenszűrőt és klímatisztítóval (gázzal és nem habbal) átjáratni a befúvórendszert. A klímatisztító fertőtlenít, elpusztítja a rendszerben lévő gombákat és elnyomja a kellemetlen szagot. A tisztítás nem szól örökre, hiszen minden újra képződik a használat során, ezért idény elején mindig ajánlatos a karbantartás. Egyébként a klímát ajánlatos hetente legalább egyszer bekapcsolni télen is. A rendszerben olaj is kering a gáz mellett, amire a kompresszornak és a tömítéseknek is szükségük van. Ha nem használjuk hosszabb ideig, előfordulhat, hogy elillan a gáz és ez tavasszal komolyabb költséget ró ránk. Télen kiváló dolog a klímával letisztítani a párás ablakot.

A helyes használat, télen is be-bekapcsolni, tavasszal karbantartani, nyáron az autó leállítása előtt kikapcsolni a klímát és egy kicsit még járatnia szellőztetést. A klíma kikapcsolása után közvetlenül valóban egy párás levegőlökés áramlik be a szellőzőkön keresztül, de ez nem büdös, csak az a pára, amit, ha nem szellőztetnénk ki, akkor beleposhadna a rendszerbe és az egészségre káros gombáknak (Legionella pneumophilia) táptalaja lenne. A helyes használathoz még hozzátartozik a hőfok megfelelő beállítása. Soha ne fúvassuk magunkra a hideg levegőt. Egy hosszabb út során erőteljesen nagy hőkülönbséget érhetünk el az autó belseje és a kinti levegő között büntetlenül, ha fokozatosan teszünk, de figyeljünk, hogy megérkezés előtt fokozatosan álljunk vissza a kinti hőmérsékletre, ezzel rengeteg papír zsebkendőt és orrcseppet spórolhatunk meg.

A szellőztetés az otthoni klímák esetében is igaz, pangó víz ott is megjelenhet. A nagyobb légtér, illetve mert az otthoni klímaberendezések nem rendelkeznek akkora légjárattal, mint az autós társaik, ez nem jelentkezik annyira intenzíven, de a gombásodás és fertőzés veszélye ugyan olyan komoly dolog.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu