2013.06.25. 14:02

Tisztelt Doktor Úr!

Autós hűtőládát keresek, megbízható megoldást. Szeretnék egy olyat vásárolni, ami megtartja a belehelyezett étel hőfokát, nem kell kiegészíteni jégakkuval, netán még hűt is rajta szükség esetén. A befogadó képessége 40 liter vagy egy kicsit nagyobb. Ha van ebben a témakörben tapasztalata szívesen veszem, lényegesen megkönnyítené számomra a választást. Az eddig látott, olvasott hűtők paraméterei nagyon kedvezők, annyira, hogy számomra hihetetlen, gondolom, minden keleti termékre ugyan azt a paramétert írják. Megköszönöm, ha néhány olyan támpontot ad számomra, amivel kicsit hozzáértő szemmel tudom vizsgálni a felhozatalt.

Köszönve, K. Sándor

Mi Waeco hűtőket forgalmazunk, csak ezeket ismerem, egyéb márkákkal nincs tapasztalatom, pedig bizonyára nem ez az egyetlen jól működő termék. Megpróbálom összefoglalni a tapasztalataimat, mint forgalmazó, és mint felhasználó, hogy mi szerint lehet választani.

Két csoport létezik, műszaki megoldásuk szerint vannak termoelektromos és kompresszoros hűtők. A kompresszoros hűtők úgy működnek, mint otthon, ezek igazi hűtőszekrények. A működési elv miatt nagyobb helyigénnyel és súllyal bírnak, így ezeket inkább lakóautóba, hajóba, kamionba ajánlom, vagy speciális szállításokhoz, főként fix telepítésre.

Átlagfelhasználásra a termoelektromos készülékek felelnek meg. Mobil megoldás, mert kisebb az önsúly és a fizikai mérete. A hűtőelem lényegesen kisebb helyet foglal, ezért nagyobb a hasznos belső tér. Hátránya, hogy rosszabb hatásfokkal dolgozik, mint a kompresszoros, de általános célra tökéletesen alkalmas.

A láda anyaga praktikai szempont. Lehetőleg könnyen tisztítható, szín és formatartó, rugalmas, nem törékeny és nem karcolódó ABS műanyag legyen. Oda kell figyelni a szigetelésre, hiszen ez tartja benn a hideget és kint a meleget. Egy vékony, vacakul szigetelt láda esetén a hűtőelem nem bírja szinten tartani a tárolt élelmiszert. Általában poliuretán szigetelést használnak 2- de inkább 3cm vastagságban.

A láda teljesítménye az alkalmazott termoelem méretétől függ. Mivel szét nem tudjuk szedni, az eladó pedig azt mond, amit akar, inkább a felvett teljesítményből tudunk kiindulni. Egy láda, ami a környezeti hőmérséklethez képest 30 Celsius fok különbséget tud tartani, legalább 60-70W teljesítményfelvétellel rendelkezik. Ami ennél gazdaságosabb, annál valami nem valós.

Mint felhasználó, tapasztalatomra és saját ládámra támaszkodva (TC-35), ami 35literes űrtartalmú, 60W felvett teljesítménnyel a belsejében 30 Celsiusszal tud kevesebbet előállítani, mint a külső hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy a beletett étel hőfokát megtartja, hosszabb üzemidő alatt, vagy alacsony külső hőmérsékletnél még hűt is rajta. Ha út közben sokszor kinyitom, a beáramló meleg levegőt vissza is tudja hűteni.

Ha ajánlhatom, akkor két készüléket kell választani. Az egyik legyen egy nagy láda (TC-35), ami tárol. Lehetőleg ne csak 12V-ról működjön, hanem a 230V-os hálózatról is, mert nem kell kipakolni belőle, használható a kempingben és otthon is a kerti partin. A másik egy kis italhűtő (TB-08), ami az utastérben pár üdítőt vagy szendvicset tart hidegen, hogy ne kelljen nyitogatni a nagy hűtőt két korty hűsítő miatt, és kisebb kiránduláshoz ez is elég.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu