Leszívja az aksit az olcsó rádió

2013.07.04. 11:23

Kedves Kütyüdoki!

Adott egy autó, ami egy '99-es Skoda Felicia 1,3 LXi. Ebbe van egy SAL VB2000 nevű fejegység. A probléma a következő: A kütyü nem lehet folyamatosan csatlakoztatva az autó hálózatára, mert pillanatok alatt totálra meríti az akkumulátort, így mindig le-fel húzogatom a "sokpines" csatlakozót. Amikor megyek az autóval akkor rádugom és szólhat a zene, viszont ha áll az autó akkor lehúzom. A dolog odáig fajult, hogy ha közlekedek, és rá van dugva a fejegység, akkor a következő indításnál nagy eséllyel nem indul az autó, mert nem pörgeti meg az akksi az önindítót. Lehetséges hogy ennyire lemerítse a telepet menet közben? Ha nem használom a kütyüt, semmi baja az autónak.

Ha használom, akkor nehezen, többszöri próbálkozásra indul csak, és menet közben is erőtlennek érzem a gépjárművet.

Mit ajánl, mit tegyek vele, mennyire közeli kukát keressek a cuccnak? Ha szeretnék valami normális fejegységet, akkor mit ajánlana? A kocsiban 2x150W Pioneer van erőlködő nélkül, és nem kasztnit akarok bontani a zenével. Személy szerint a JVC KDX széria belépő termékeit néztem, és ilyen határon is keresek újat (~15e Ft). Ezen kívül esélyesnek látja használtan értékesíteni a régebbit egyáltalán?

Üdv, József

Ez már az az évjárat, amikor a gyár az ISO csatlakkozóba behúzta az autó diagnosztikai vezetékét. A rádió ezt a vezetéket zavarja, vele együtt az elektromos rendszert. Ha jól emlékszem szürke a vezeték, ezt el kell csípni és helyreáll a rend. Most gonoszul azt is mondhatnám, hogy ezért kell szakemberrel szereltetni, hiszen ezzel elég nagy bajt is okozhatunk, mondjuk egy computer hibát, ami aránytalanul nagy anyagi terhet róna a rádió beszerelésre. A VB2000 egy nagyon kedvező árú készülék, de nem minősíteném, erről előzőekben már többször elmondtam lesújtó véleményemet. 9000 Ft-ért nem lehet autórádiót kapni, mert ennyiből nem lehet előállítani. Én gyűjtöm a régi autórádiókat és van, nem egy 50 éves, elektroncsöves készülékem. A fél évszázad nem volt neki elegendő, hogy ne működjön, de az is igaz, akkor sem nyolcezer forintba került. Egyszer be kell ruházni egy autórádióra és addig használni, amíg meg nem unjuk. Tökéletes választás az Alpine, Clarion, JVC, Kenwood, Pioneer márkanév, ezek a cégek két-három év garanciát vállalnak a termékeikre és, ha ügyes a vásárló, még bele is alkudhatja a beépítést egy Felicia esetén.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu