Mennyit fogyaszt az autórádió?

2013.09.13. 13:15

Tisztelt kütyüdoktor!

Mennyit fogyaszt egy cd-s autórádió kikapcsolt gyújtásnál? Arról lenne szó, hogy álló helyzetben, az autó nem üzemel és hallgatom a cd-s autórádiót, mennyi idő alatt merítheti le az akkut? pl: 44 Ah, 12 v.

Válaszát előre is köszönöm!

Álló motornál normál hangerőn hallgatott rádió 1A és 1,5A között vesz fel áramot. Ehhez hozzáadódik 100-200mA, mert a rádió csak a gyújtáskulcs ACC állásában szólal meg, ami készenlétet tart fenn az egyéb kiegészítőknek, mint elektromos ablak, szivargyújtó. Egy 44Ah-s akkumulátor esetében ez nem tűnik soknak, de nem ajánlott mégsem a rádiózás. Az autókat nem használjuk ideálisan, sokszor keveset megyünk vele és ez nem elegendő, hogy az akkumulátor mindig teljesen töltött állapotban legyen. A régebbi akkumulátor nem tudja a ráírt elvárásokat teljesíteni, veszít kapacitásából, főleg télen, hidegben gyengélkedik. A rádió hallgatáskor gondolom várakozunk az autóban és hamar elrepül fél óra, ami lehet, hogy pont elegendő ahhoz, hogy a gyengécske akkumulátor alul maradjon az önindítóval szemben. Ideális esetben a 44Ah azt jelenti, hogy akár 44 órát is hallgathatjuk a rádiót, de a tapasztalat szerint a Tesco előtt várakozva télen tíz perc is sok lehet. A megoldás a járó motor lenne, de azt környezetvédelmi okból nem ajánlom. Akinek pedig nagyobb zene van az autójában, az meg se próbálja, mert az erősítő igazi erergia vámpír.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.