Nyomkövetőt a kocsiba?

2013.10.10. 12:05

Az utóbbi hetekben felmerült bennem az a gondolat, hogy a nem éppen prémium kategóriát képviselő 10 éves Fabiámat - sunyi módon - ellátnám valamilyen GPS + GSM alapú nyomkövetővel. Az eBay-en lehet találni nevetségesen olcsó 20-40 dolláros GPS trackereket, túlnyomó rész kínaiakat.

A kérdéseim az alábbiak:

- milyen tapasztalatok vannak ezekről? (már ha vannak)

- hová érdemes elhelyezni a jeladót, ahol nem feltűnő, hisz pont abból kovácsolnék előnyt, hogy a tolvajbá' nem is gondolná (remélem), hogy ilyen védelemmel (is) ellátott az autó.

- ha a csomagtartóba rejteném el az egyik zsebbe, akkor mennyire árnyékolná a kaszni/kalaptartó a jelet?

- van-e konkrét termék amit ajánlani tud 10-20 ezer forint körül, amellyel valós időben nyomon követhetem a kocsim és lehetőleg mozgásra riaszt? (pl SMS)

Tisztában vagyok vele, hogy manapság nem nagy kunszt GPS jelzavaróval a zsebben kocsit lopni, de naivan bizakodom abban, hogy ha a kocsimnak ne adja Isten lába kélne, előbb utóbb lerakják valahol és akkor talán egy halovány jel mutatná hová vitték. Nem hinném, hogy sokan feltételeznék a kis jeladó jelenlétét a kocsiban...

Nekem bőven megérné egyszer ez az összeg + havi 1-2000 HUF a mobilkapcsolatos SIMkártya havidíjáért.

Köszönöm segítségét!

Üdv, Dani

Sajnos nincs tapasztalatom a trackerrekkel, nem használtam és mivel szerelést nem igényelnek, így nem jut el hozzánk. Elméletben hasznos szerkezetek, ha megfelelő célra használja az ember, gyermekre, kutyára, talán még kerékpárra, de autóba nem a legjobb választás. Ha autóba kellene beépíteni, akkor a műszerfal mögé tenném, ahogyan a többi GPS vevőt is szereljük. A Fabia esetében megfelel a hely, de más autóknál, pl. Audi előfordul, hogy a szélvédő fémgőzölt és jelentősen lerontja a vételt, ilyen autóknál egyéb helyet kell keresni, mint a lökhárító vagy az ablaktörlő lapátnál lévő műanyag esőelvezető, feltéve, hogy az eszköz vízvédett. Az autós felhasználással vannak fenntartásaim. GPS, GSM zavaró valóban blokkolhatja a kapcsolatot valamint egy éles helyzetben nem riasztja a tulajdonost, mivel nincs semmiféle bemenete, így biztonság szempontjából semmi komolyan vehető szolgáltatása nincs.

Természetesen létezik autóhoz illesztett készülék, a mi nem sokkal drágább, cserébe hasznos funkciókat ad. Az autós változat a GPS jel zavarásakor riasztás hívást kezdeményez, ha a GSM-el is probléma van, akkor blokkolja a jármű motorját. Van bemenete, amit ráköthetünk riasztóra, külső modulokra vagy csak egyszerűen az ajtónyitás kapcsolóra. Van kimenete, amit a felhasználó aktiválni tud telefonon keresztül, így bármikor küldhet motorblokkolás utasítást, szirénázhat, akár távolról bezárhatja a központi zárat (feledékenyeknek hasznos), de ha van az autóban állófűtés, azt is bekapcsolhatja. Bármikor lekérhető az autó pillanatnyi helyzete, a rendszer állapota vagy az akkumulátor töltöttségi szintje. Az üzemeltetés ebben az esetben sem jár nagy anyagi befektetéssel, mert alapesetben a készülék hívásait elegendő elutasítani a beprogramozott telefonszámról, így nyugtázza a kapcsolatot. Természetesen, ha lekérdezzük vagy utasításokat küldünk, akkor felmerül SMS díj, de a mindennapi használat csak hívás és elutasítás. Kell egy telefonkártya, ami aktív és évente annyit rátölteni, ami a kártya fenntartásához szükséges.

Az említett tracker is használható pozíció meghatározására, vagy bejárt útvonal ellenőrzésére, de mivel nem biztonsági célra tervezték nem szabad elvárni tőle, hogy védelmi eszközként bizonyítson. Én az autós változatot ajánlom, mert az valóban erre lett fejlesztve, érdemes egy kicsit még spórolni és egy hosszú távú megoldást vásárolni, hiszen az autó cseréjénél átszerelhető az új kedvencbe.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu