Kicserélhetem a tompítottat LED-es izzóra?

2013.11.21. 10:04

Kedves Kütyüdoki,

Az lenne a kérdésem, hogy szabályos-e az autó tompított fényszórójába LED izzót tenni a hagyományos halogén helyett? Nem kínai, hanem minőségi európai termék, sokkal jobb fényviszonyokat teremt mint a gyári izzó.

Köszönettel: Barnabás

Már a KÖHÉM 37§ 3.-ik pontjánál megdől az alkalmazás lehetősége:

37. § 3) A tompított fényszórónak - anélkül, hogy a szembejövő jármű vezetőjét vakítaná - az út felületét a jármű előtt sötétben, tiszta időben legalább 40 méter - mezőgazdasági vontató és lassú jármű előtt legalább 30 méter távolságon meg kell világítania. A megvilágítás a tompított fényszóró középpontján átmenő vízszintes síkban és e felett a járműtől 25 méter távolságban

a) aszimmetrikus tompított fényszóró esetében 0,7 luxnál,

b) szimmetrikus tompított fényszóró esetében 1 luxnál több nem lehet (itt dől meg az utólagos xenon használata is). A tompított fényszóró csak színtelen (fehér) vagy kadmiumsárga fényt bocsáthat ki.

A LED-es izzók vetülése és fényereje nem tudja teljesíteni ezt a pontot, de ennél komolyabb indok:

(4) A világító és a fényjelző berendezésekben csak a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzólámpát szabad használni.

38. § (3) A járművek jóváhagyásra kötelezett aszimmetrikus tompított fényszóróiban és távolsági fényszóróiban csak jóváhagyási jellel ellátott izzólámpát szabad alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy, az izzón rajta kell lennie a megfelelőséget igazoló E jelzésnek, valamint a feszültség és teljesítményadatnak, abból pedig kiderül, hogy a LED-es izzó típusidegen, tehát nem alkalmazható.

Javítson ki, akinek jobb tapasztalatai vannak, de amilyen LED-es világítást eddig próbáltunk, az mind rosszabb volt, mint egy normál izzó. Lehet, hogy elsőre nagyobb fényerőt tapasztal a tesztelő, de annak a terítésnek köze sincs az előírt vetüléshez. Nem megfelelő területen világítja az utat és rosszabb esetben vakítja a szembejövőt. Inkább fókuszált a bevilágított tér, ez okozza a nagyobb fényerő érzését. A LED sok helyen már kiváltja a hagyományos izzót, de az autó világításában még gyermekcipőt hord, nem ajánlom.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Lásd még vonatkozó cikkünket a LED-es izzókról.