Befagy a szélvédő, mit csináljak?

2013.12.05. 13:58

Kedves Kütyüdoktor!

Kocsim sajnos éjszakánként az utcán parkol, reggelre befagy az üveg, akár 10-15 perc, mire kilátok (új probléma, idén először nincs garázsom). Az első szélvédő és az első oldalsó ablakok gyors jégmentesítését szeretném valahogy megoldani (a hátsóval nincs gond, az ablakfűtés ott gyorsan megoldja). Eddigi próbálkozásaim eredeménye:

- az üvegre terített takaró, stb. nem jó, mert miután leveszem, gyorsan ráfagy, és melegíthetem továbbra is állva kocsit

- kértem ajánlatot állófűtésre, kb. 340 000 ft-ot mondtak rá a Webasto-nál, nem opció sajnos

- néztem a duett oldalán is a lehetőségeket, de ott csak hálózatról üzemeltethető fűtést láttam, sajnos nincs hova bedugni

- találtam még szélvédőre rakható, szivargyújtóra köthető fűthető lapot. Ez jó lehet-e, és vajon ha időzítem, működik akkor is, ha nincs rajta gyújtás?

- illetve van-e egyéb ötlete?

Köszönettel: Gyula

Valóban a Webasto az igazi megoldás, ami nem csak kényelmi szerepet játszik, hanem a motor élettartamát jelentősen meghosszabbítja, de sajnos a műszaki megoldás bonyolultsága jelentkezik az árában. Aki hosszú távra tervez, annak meghozza a befektetett összeget.

A Conrad termékével nincs tapasztalatom, de a 10A-es áramfelvétele megrémít. Álló motornál nem szabad használni, azt az autó akkumulátora nem tolerálná. Járó motornál viszont eltarthat egy ideig, amíg az igazán vastag ónos eső jegét leolvasztja, és ez nem túl környezetbarát megoldás. A szivargyújtó sem alkalmas arra, hogy hosszú időn át 10A-t szolgáltasson, ha ekkora energiát szeretnénk használni, azt külön vezetékezni kell.

A DEFA elektromos fűtés csak a motor és az utastér előmelegítésére használható, valóban nem lenne helyes választás, de, ha nincs 230V csatlakoztatási lehetőség nem is jöhet szóba.

A jégoldó spray átlagos napokon elvégzi a dolgát, egyetlen hátránya, hogy amíg hideg a szélvédő vékonyan visszafagy az üvegre, ami este zavaró szivárványosságban jelentkezik.

Nekem nincs nagy bizodalmam a fűtőpaplanban, de szívesen veszem, ha valaki megírja a tapasztalatát, olyan, aki használja. Szerintem, aki utcán parkol, annak marad a jégoldó spray és a műanyag jégkaparó.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu