Védelem a feltörés ellen

2013.12.20. 11:54

Kedves Kütyüdoktor!

Most már kb. a 4. eset fordul elő cégünknél, hogy örizetlenül hagyott VW cégcsoporthoz tartozó márka autóját őrizetlenül hagyva úgy fossztják ki, hogy semmi nyoma sincs az esetnek. Úgy tudom, hogy ez a szerény riasztóvédelmi rendszer miatt van, amit elektronikusan fel lehet törni, így se nyom és az esetet is később észleljük.

Mit lehet ez ellen tenni?

Üdvözlettel, Gojdár Tamás

Sajnos, ha nem észleli időben az eseményt, az autóban hagyott értékek eltűnnek. Bármilyen védelmet választ, az csak a jármű biztonságát szolgálja, a benne hagyott értékek egy pillanat alatt új gazdára találnak. Ha az autó mindig a használó közelében van, akkor elegendő lehet egy riasztórendszer, ami az ajtó nyitására és a belső tér változásra szirénázik, és ezzel jelez a tulajdonosnak, hogy baj van. Ha viszont a sziréna hangját nem lehet hallani, kiegészíthető GSM átjelzővel. Ez a modul riasztáskor telefonon értesíti a használót, de ettől még a járműben hagyott értékek nincsenek biztonságban. A riasztás után valakinek oda kell érnie az autóhoz, ez pedig idő, ami alatt sok minden felkapható a hátsó ülésről és mire odaér a tulajdonos, már csak hűlt helyét találja tárgyainak.

Természetesen van olyan munkakör, amihez hozzátartozik, hogy nagyobb értékű eszközöket szállítson magával a kollega, ez lehet notebook, szerszámok, műszerek. Természetes, hogy ezeket nem mindenkor és nem mindenhova viszi magával, de mindig nála kell legyen, így ezeknek a védelmét a csomagtartóban, külön zárható, és fixen szerelt dobozban, tárolóban kell megoldani. Mint minden védelem esetében itt is az időhúzás a cél. A tároló nem nyitható egy mozdulattal és mire hozzáfér az illetéktelen, már szól a riasztó és elegendő lehet az idő arra, hogy a tulajdonos odaérjen.

Ez is felvet egy következő kérdést, hogy, ha odaér és látja, hogy egy idegen hajol be az autójába, mit tud csinálni? Nem hiszem, hogy egy átlagember fel van készülve és törvényileg fel is van jogosítva bármilyen ellenlépésre. Javaslatom egy utólagos riasztó, amit nem lehet egyszerű módszerrel hatástalanítani, esetleg egy GSM átjelző, ami nem jelent jelentős plusz költséget, és nem szabad semmit bennhagyni az autóban. Megérkezéskor soha ne tegyen semmit a csomagtartóba, főleg ne bevásárlóközpontban és forgalmas parkolóban, hiszen aki rosszban sántikál, az figyel és látja, hogy mit és hol kell keresni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu