2014.01.08. 15:08

Tisztelt Kütyüdoktor!

Toyota Corolla E11 típusú autóm van (faceliftes). Az autó száraz, de hideg helyen áll. Ilyenkor elég kényelmetlen beleülni. Ön szerint megéri ülésfűtést beszereltetni? Esetleg létezik olyan rendszer, ami szellőztetésre is képes (nyárra is gondolva)? Állófűtést, vagy elekrtromos hálózatra csatlakoztathatót nem akarok, az autó benzines, könnyen indul és pár perc alatt be is melegszik a hűtővíz, csak a hideg ülés kellemetlen.

Másik kérdésem a gyári rádió cseréjére vonatkozik. Nekem tetszik a gyári megoldásban az, hogy a fedélzeti számítógép kijelzőjén látom, hogy melyik rádiót hallgatom és ezekkel a gombokkal kezelni is tudom. Ha nem gyári megoldásra cserélném, meg lehet oldani, hogy ugyan így működjön?

Üdvözlettel: Balázs

Az ülésfűtés az egyik legjobb dolog, amit autóba kitaláltak. Akinek egyszer volt, az többé nem vesz olyan autót, amiben nincs, vagy, ha igen, akkor azonnal beszerelteti. Beül, beindítja az autót és egy percen belül elönti az embert a kellemes meleg érzés. Én a karbonszálas megoldást ajánlom, mert két féle létezik. A régebbiek ellenálláshuzallal melegítettek, de sajnos a huzal vastag és némely autó üléshuzatán átérezni.

Ma már többségében karbonszállal oldják meg a melegítést, ez egy vékony hordozórétegen van, ami diszkréten lapul meg az üléshuzat alatt és csak jótékony hatását lehet érezni. Van egy fokozatú és van több fokozatban állítható.

Az egy fokozatú olcsóbb egy kicsit, de nem sokkal, a több fokozatú kényelmesebb használatot biztosít. A legmagasabb értékre állítva gyorsan felfűt, majd beállítható az ideális hőfok. Ez lényeges, mert minden nap más ruha van rajtunk és nem mindegy, hogy egy kabátot vagy csak egy nadrágnyi vastagságot kell átmelegíteni. Aki csak egyedül használja az autót, annak elegendő csak egy ülésbe szereltetni, de természetesen lehet mindegyikbe, ha erre van igény.

A gyári rádió kijelző funkciója sajnos nem váltható ki egy utólagos rádióval, nagyon bonyolult műszaki megoldást igényelne és ez magas árral párosulva elrettentené a vásárlót. Ha mindenképpen meg kell tartani a gyári rádiót, de bizonyos funkciók hiányoznak, mint az MP3 lejátszás, az USB fogadás lehetősége, vagy Bluetooth kihangosító, akkor azokat külön modulként lehet csatolni a gyári rendszerhez.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu