Eszi az autó az izzókat

2014.02.10. 11:51

Tisztelt Doktor úr!

Seat Toledo (2008) hátsó lámpatestben lévő fék és hátsólámpaizzó (ez ebben a típusban egy izzó) rendszeresen elromlik. Jobb és bal egyaránt. Minden izzócsere után 1-2 héttel később az izzók alsó érintkezője (~félgömb) mint amit elreszeltek ék alakban, vagy simán. Gyakorlatilag elfogy az alumínium érintkező. Én még ilyennel nem találkoztam, és ötletem sincs, hogy mi lehet a korrodáció/anyagelfogyás oka. Ha van valami ötlete szívesen veszem.

Köszönettel: Mila

Látnom kéne a végeredményt, abból biztosat mondhatnék. Az izzó alján a csatlakozás általában ón, aminek alacsony az olvadáspontja. Ha a csatlakozó kontakthibás, ami lehet egyszerűen attól, hogy nem éri el rendesen, nem szorítja össze megfelelő erővel az alsó érintkező az izzó csatlakozási pontját, kis szikrák keletkeznek és elolvad az izzó alján lévő ón.

Szemrevételezve ez látszik az izzó alján - hiszen az anyag nem vész el, csak átalakul - a csúcsos, durva és feketedett felület, a lámpatest érintkezőjén pedig elszíneződés mutatja a melegedést, valamint átragadt, átolvadt ón is található. Meg kell tisztítani az érintkezőt, ha kell görbíteni rajta, hogy megfelelő nyomóerő biztosítsa a jó kontaktust. Ha az érintkező a melegedéstől elvesztette rugalmasságát, kilágyult, akkor cserélni kell.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu